Egy külsős cégen keresztül érkeztek „bérnővérek” Székesfehérvárról, részben ezzel igyekszik kezelni a kialakult, nehéz helyzetet az ajkai kórház vezetése – mondták el a 24.hu-nak nevük elhallgatását kérő, az egészségügyi intézmény belső ügyeit jól ismerő forrásaink. A gondot az okozza, hogy – mint beszámoltunk róla – a nyár folyamán felmondtak az ápolók az ajkai kórház intenzív osztályán; vannak, akik még a felmondási idejüket töltik, de a kórház által nem cáfolt értesüléseink szerint az is lejár szeptember végén.

Az ajkaiszo.hu portálnak név nélkül nyilatkozott az egyik felmondott nővér, azt mesélve, hogy volt kollégái közül van, aki külföldre megy, van, aki háziorvos mellé szegődik el, van, aki a veszprémi kórházba megy dolgozni, megint más a szociális szférába vonul vissza, többen az Ajkától 20 kilométerre lévő Farkasgyepűn működő tüdőgondozó intézetet választották, és a 8 felmondott ápolóból talán csak egy, akit a kórház meg tud győzni arról, hogy gondolja meg magát.

Tudomásunk szerint

a Jako Rescue Kft. az a cég, amely lényegében kiközvetít székesfehérvári ápolókat Ajkára, de más városok kórházából is érkezhetnek így nővérek, hogy kipótolják a felmondottak műszakjait.

Úgy tudjuk, Budapestről is utaztattak le ápolókat Ajkára és hozták őket vissza a műszak végén. A Jako Rescue-nak ez a profiljába, azt írják magukról a Facebook-oldalukon (honlapjuk nincsen), hogy magyarországi kórházak humánerő-optimalizálásával foglalkoznak. A neten is találunk olyan álláshirdetéseket, amelyeknél a Jako Rescue keres másod- vagy főállásba különféle szakasszisztenseket, budapesti vagy Bács-Kiskun megyei kórházak számára, kiemelt bérezést ígérve.

Forrásaink megemlítették, hogy

könnyen bérfeszültséget okozhat Ajkán a „bérnővérek” érkezése,

mert alighanem több pénzért vállalják az utazást (Székesfehérvár nagyjából 80 kilométerre van Ajkától, Budapest 150 kilométerre) és a tűzoltást, mint a kórházban régóta dolgozók. Kerestük a céget ebben az ügyben még hétfőn, levelünket látták, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A tűzoltás másik módja a belső átcsoportosítás.

Információink szerint a sürgősségi és a szülészeti osztályról rendeltek át dolgozókat az intenzív osztályra. A harmadik pedig az, hogy már nyugdíjba ment egykori dolgozókat hívtak vissza.

Hiába kerestük azonban a kórházat részletekbe menő kérdésekkel még a hétvégén, egyelőre onnan sem érkezett érdemi válasz, csupán a pénteki cikkünkre adott reakciót ajánlotta ismét figyelmünkbe Nagy Zoltán főigazgató. Az mindenesetre rímel információinkra. Eszerint – a felmondások ellenére –

az intenzív osztály nővérállománya biztosított, a betegellátás zavartalan és folyamatos.

A kórházigazgató töredelmesen bevallotta

Az ajkaiszo.hu helyi portálnak azonban már nyilatkozott a kórház vezetője, az általa elmondottak pedig alátámasztják lapunk több forrásból származó értesüléseit.

Nagy Zoltán elmondta, hogy áprilisban jelezte az intenzív osztályt vezető főnővér, hogy távozni akar (és ápolási igazgató lesz a farkasgyepűi tüdőgondozóban).

Akkor nem gondoltam, hogy ennek további következményei lesznek

– vallotta be az ajkai kórház főigazgatója.

Gratuláltam neki és örömömet fejeztem ki, hogy a mi kórházunkban lelkiismeretes munkájával olyan szakmai szintet ért el, hogy máshol ápolási igazgató lehet.

Csakhogy három kollégája is jelezte, hogy követni kívánja őt. A főigazgató szerette volna, hogy ez a három nővér, majd később egy hozzájuk csatlakozó negyedik társuk ne azonnal távozzon, hanem várják meg, amíg kineveli a kórház az utánpótlásukat. „Volt rá lehetőségünk, hogy ezt a három kieső embert megfelelő szakképzettségű személyzettel pótoljuk” – állítja Nagy.

Forrás: 24.hu