A KSH adatai szerint az év eleji áfacsökkentés ellenére az éttermi árak egy év alatt 6 százalékkal drágultak. Ennek egyik oka lehet, hogy a tulajdonosoknak a magas munkaerőhiány miatt meg kellett emelniük a béreket.

A közétkeztetési szektorban viszont a szerződéses árak miatt nincs lehetőség a bérfejlesztésre, így a munkaerőhiány itt még nagyobb mértékű. Az intézet 30 közétkeztető konyhát érintő felmérése szerint:

az egységek 80 százaléka jelentős munkaerőhiánnyal küzd.

A szakképzettség nélkül betölthető munkakörökben a szükséges létszám 28%-a, a szakképzettséghez kötött munkakörökben a dolgozók 32 százaléka hiányzik. Ráadásul

az élelmiszer- kezelői munkakörben tevékenykedő, új belépő munkavállalók átlagos szakmai tapasztalata nem éri el az egy évet.

Mindez nagyon megnehezíti a közétkeztetésben előírt szigorú jogszabályi követelmények (EMMI rendelet) betartását.

Az élelmiszerkezelői munkakörben dolgozók élelmiszerbiztonsági ismereteinek hiánya további kockázatokat jelent a nagy létszámot kiszolgáló szociális étkeztetési rendszerben

– tette hozzá a kutatóintézet ügyvezetője, Tóth András.