Megszünteti az uniós pályázatok sorsát intéző hét ügynökségét az állam, Szegeden most 92 dolgozót küld el. A 2020-ig járó 7500 milliárd forint felhasználására új szervezet jön létre. Ehhez hiába próbáltak jelentkezni a megszűnő ügynökségek szakemberei. Nem értik, mi a gond velük. Azt meg mi nem értjük, miért baj, ha lefotózzuk az ügynökség szegedi épületét – olvasható a delmagyar.hu oldalán.

Hét regionális fejlesztési ügynökség működik Magyarországon. A dél-alföldi szervezet, a DARFÜ Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye vállalkozásainak, önkormányzatainak, civil szervezeteinek fejlesztésével foglalkozik. A 2007-től 2013-ig tartó ciklusban 246 milliárd forint felhasználásában közreműködött, segítő és ellenőrző szerepben. Bár 2015-öt írunk, ez a munka még tart, több száz projekt ad feladatot az ügynökségnek, amelynél korábban 120-an dolgoztak.

Négyhavi prémium– és vége

Most 92 embert érintett, hogy a cég ügyvezető igazgatója, Farkas Zoltán hétfőn bejelentette a csoportos létszámleépítést. Ez nem ért váratlanul senkit, hiszen az elbocsátások már nyáron elkezdődtek.

A kormányrendeletben szerepelt, hogy a következő uniós időszaknak, a 2014–2020-asnak más szervezettel vág neki Magyarország. A regionális fejlesztési ügynökségek közreműködő szerepét a Magyar Államkincstár veszi át, a Nemzetgazdasági Minisztériumban pedig Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár irányítja a munkát. Az ügynökségeket ez év végére egészen takarékra csavarják, 30 ember még tovább viszi az ügyeket 2016 közepéig, illetve amíg kell.

   A dolgozókat az lepte meg, hogy bár közülük többen jelentkeztek az új szervezethez, zömmel sikertelenül, a megyében talán egy kivétellel. Információink szerint ez jellemző országosan is: az állam teljesen új emberekből akar új szervezetet építeni. Eközben azonban mindent elkövet azért, hogy az ügynökség dolgozói az utolsó pillanatig maradjanak, hiszen a munkát el kell végezni.

   Ezért – bár korábban erre nem volt példa – 4 havi prémiumot is ígér nekik, ha sikeres lesz a zárás.

Kincstári optimizmus

Sajnálatra nem szorulnak, és a legtöbben valószínűleg később sem maradnak sokáig munka nélkül. Speciális szaktudásuk van, sokan nem csak ezen a területen képzettek, és mivel nagyrészt fiatalok, találnak maguknak állást. A leépítés mégis téma szakmai körökben, mert pazarlásnak érzik, amit az állam most művel: kidobja az ablakon ezeknek az embereknek a szaktudását, amit az elmúlt tizenöt évben megszereztek, együtt dolgozva uniós szervezetekkel, megismerve a sajátos eljárásrendet, közvetítve vállalkozók és állami szervek között. Ez rugalmasságot, kreativitást követelt meg, amire egy tapasztalattal nem rendelkező csapat nem lesz képes egy ideig. Azért is aggódnak, mert ha a kincstárnál erre tényleg tizenegynéhány ember jut, a vidéki pályázók szükségképpen nem kapnak annyi segítséget, mint eddig. Pedig ez – a napi kapcsolat és az ügyfélbarát működés – volt a DARFÜ egyik kiemelt jó tulajdonsága. Bárhogyan is lesz, az Unió figyeli, hogy a megadott ütemben használjuk-e fel a pénzét. Magyarország 7500 milliárd forintot kap, Csongrád megyére, Szegedre és Hódmezővásárhelyre 2020-ig 72,8 milliárd forint érkezik.

Mindenki és minden áll

– Nem is látjuk még, milyen lesz az új szervezet. Az irányító hatóság minden olyan szerepkört magához vont, ami korábban a közreműködőkhöz tartozott. Szerintem is elkelt volna a tudásunk – válaszolta érdeklődésünkre Mike Imola, aki szeptember elsején jött el a DARFÜ-től. – A pályázatíró szakemberek tényleg találnának maguknak munkát, ha nem lenne épp most vákuum, ami az uniós kiírásokat illeti. A már beadott pályázatok is állnak. Lehet, hogy azért, mert épp most képezik ki az értékelőket? Pedig a leendő pályázók tényleg várják, hogy végre elinduljon a nagyüzem.

   Ez a helyzet tudomásunk szerint vitatéma a Fideszben is.

   „A fejlesztési ügynökségek átalakítása kormányhatározatban rögzített. Ennek végrehajtása folyamatban van, jelenleg azonban az előkészítések, tervezések folynak a Miniszterelnökségnél, ebben a fázisban még semmilyen konkrétumot nem tudok mondani sem a létszámról, sem a szervezet pontos felállásáról" – reagált kérdésünkre B. Nagy László, a megye fejlesztési biztosa. Úgy látja, abban a legtöbben egyetértenek, hogy az új szervezetbe olyan emberek kellenek, „akik a legjobban tudják képviselni azt a kitűzött célt, hogy minél több nyertes pályázat készüljön el".

Forrás: delmagyar.hu