A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) azt kéri Orbán Viktortól, hogy vegye fontolóra ismét a vasárnapi boltzár elrendelését, akár részlegesen is. „A boltzár a javaslattevők szerint enyhítené a béremelések ellenére fennálló munkaerőhiányt, könnyítené a cégek működését, és azt üzenné Európának: hazánk a családok értékeit a haszon elé helyezi" – írta a kormánypárti Magyar Idők. 

A lapnak nyilatkozott az KDFSZ elnöke, aki kritikus munkaerőhiányról beszélt a fizikai munkakörökben. 

Legalább tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba ahhoz, hogy a fogyasztás mértékével és a piac növekedésével arányos, az élelmiszer-biztonsági, munka- és fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő kiszolgálásban részesüljön a lakosság

– mondta Bubenkó Csaba. 

Elmondása szerint hiába nőtt az elmúlt két évben bruttó 50-60 ezer forinttal a kiskereskedelemben dolgozók bére, nem lett népszerűbb az ágazat.

A 350 ezer fős munkavállalói réteg háromnegyede nő, jellemzően családanya, „a fizetések emelése már nem kompenzálja a hét végén vagy túlórában, a kasszában, a pult mögött, a raktárban végzett munka szociális és egészségügyi hátrányait" – mondta a szakszervezet vezetője, aki friss, saját felmérésekre is hivatkozik az interjúban. 

A helyzetet rontja, hogy a munkaerőhiány miatt bekövetkező fluktuáció miatt a dolgozóknak több ember feladatait kell ellátniuk, időbeosztásuk pedig kiszámíthatatlanná vált. A munkaerőhiány miatt ráadásul más ágazatok is elcsábították a dolgozókat: sokan mentek át a turizmusba, vendéglátásba, de „több autógyári beruházás is fennakadást okozott a helyi munkaerőpiacon Hatvanban, Gyöngyösön, Tatabányán és környékén" – mondta Bubenkó a lapnak. 

A szakszervezeti vezető szerint nyáron bebizonyosodott, hogy hosszútávon nem jelentenek megoldást a diákmunkások, a tanév kezdetével ráadásul újra napirendre kerül a munkaerőhiány kérdése. Hozzátette: egyes üzletláncoknál már a fogyasztók jelzik, hogy nem megfelelő a kiszolgálás minősége. 

Így üzennének Európának

Most sem kötelező kinyitni vasárnaponként, vagyis alkalmazhatnák az önkéntes boltzárat, de a magyar piac nem képes az önszabályozásra, ahhoz jogszabályi keretek kellenek

- jelentette ki Bubenkó, aki a lengyel példát hozta fel, ahol márciustól havi két vasárnap vannak nyitva a boltok, 2019-tól csak minden hónap utolsó vasárnapján, majd 2020-tól már minden vasárnap zárva fognak tartani. 

Bubenkó arról is beszélt, hogy "a családok, a keresztény nemzeti kultúra évezredes hagyományainak tiszteletét képviselné a vasárnapi boltzár visszavezetéséről szóló döntés". Majd megjegyezte: 

A családok évében ez különösen példamutató és értékteremtő lépés lenne több százezer magyar munkavállalónak, és egész Európa értene az üzenetből.

Bubenkó idén tavasszal - az áprilisi választások előtt pár nappal - egyébként arról beszélt a kormánylapban, hogy a magyarokra nézve tragikus következményekkel járhat, ha a napjainkban is jelen lévő, és kedvezőbb bérezésük révén már most feszültséget okozó külföldi (ukrán, román, cseh) vendégmunkások mellett a migránsok is megjelennének a munkaerőpiacon. Kijelentette, hogy a magyar munkavállalók kárára alakulna át a munkaerőpiac, ha "a jövőbeni kormány a bevándorlás támogatásával migránsokkal árasztaná el az országot". 

Minden remekül rímelt a Fidesz - egyébként nem túl sok alappal bíró - állítására, amely szerint ha nem ők nyernek, az ellenzék bevándorlókkal árasztja el az országot. 

Vasárnapi boltzár < betelepítési kvóta

2016 áprilisban Rogán Antal jelentette be, hogy a kormány azt javasolja a parlamentnek, vonják vissza a vasárnapi boltzárat. A miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a téma megosztó lett, nem sikerült meggyőzni az embereket, és főleg a nők maradtak kritikusak az intézkedéssel szemben. 

Rogán közlése előtt egy héttel egyébként az MSZP adott be sikeres népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzár eltörléséről, hanem lép a kormány, aláírásgyűjtésbe kezdhettek volna, amely kommunikációs szempontból kedvezőtlen lett volna a Fidesz számára. A boltzár megszüntetéséről szóló bejelentést a népszavazási kérdést benyújtó Nyakó István úgy kommentálta: "Naugye." 

Forrás: Index

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!