Egy új tanulmányból kiderült, hogy ha a munkahelyen tiszteletlenül, bunkón bánnak velünk, az hatással van arra is, hogyan neveljük a gyerekünket - írja az NLCafé.



Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Az American Psychological Association kutatásában arra jutottak a kutatók, hogy akikkel durván, tiszteletlenül, bunkón bánnak a munkahelyen mások, azok otthon a gyerekeikkel kevésbé lesznek kedvesek.

Nem annyira finoman szólva: a gyerekeiken töltik ki a frusztrációjukat.

A tanulmány arra akarja felhívni a figyelmet, mennyire káros a munkahelyi agresszió, és hogy komolyan kell venni ezt a fajta bántalmazást, főleg az anyák esetében. Idetartoznak az olyan magatartásformák, mint a tiszteletlenség, udvariatlanság, beszólogatás, zaklatás, hibáztatás, elkerülés és kirekesztés a csapatból.

Angela Dionisi professzor, a Carleton University kutatója szerint ezt a fajta viselkedést sokan nem tartják bántalmazásnak, pedig olyan frusztrálóvá válhat, hogy rányomhatja a bélyegét a mindennapokra és a családi életre is, ha egy kolléga bunkón viselkedik velünk. Fontos lenne, hogy a munkahelyen a főnökök nagyobb figyelmet fordítsanak az alkalmazottak közötti viszonyokra, mert első körben a teljesítmény esik vissza annál a kollégánál, akit bántanak a többiek. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy jó légkör legyen egy munkahelyen.

Kathryne Dupre, a tanulmány társszerzője így magyarázta el ezt a jelenséget:

Például, ha bántalmaznak a munkahelyen a kollégák, attól elvesztem a motivációmat, kevesebb energiát fektetek a munkába, stresszesebb leszek, és félek döntéseket hozni.

A dolgozó anyáknak külön figyelmet szenteltek a kutatók, és azt találták, hogy amikor egy anya munkahelyi bántalmazás áldozata, akkor megváltozik a nevelési stílusa, és sokkal szigorúbbá, tekintélyelvűbbé válik a gyerekeivel szemben. Magasabbak lesznek az elvárásai, és a büntetések keményebbé változnak. Azzal magyarázták ezt, hogy az anyának ilyenkor nemcsak a munkájával kapcsolatban inog meg az önbizalma, hanem az anyaságában is megrendül a hite, és azzal kompenzálja azt, hogy kicsúszott a munkahelyen az irányítás a kezéből, hogy otthon, a gyerekeivel sokkal szigorúbban bánik.

A kutatók arra biztatnak mindenkit, hogy ha úgy érzi, bántják a munkahelyén, ne féljen kiállni magáért és megkeresni a felettesét segítségért. Ha saját magunkért nem tennénk meg, a gyerekeink érdekében mindenképpen megéri megpróbálni.

Forrás: NLCafé

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!