Ritka demonstrációt szerveznek péntekre. Civilek tüntetnek majd az egyenruhásokért. A Magyar Narancshoz eljuttatott felhívás szerint augusztus 24-én délután hat órakor a Kodály köröndön civilek tüntetnek az egyenruhások munkakörülményeinek javításáért - írja a Magyar Narancs.


A Civilek az egyenruhásokért, az Oktogon Közösség és a Szabad Lépés Mozgalom civil szerveződések május közepén döntötték el, hogy kiállnak azokért, „akik a mindennapok során olykor láthatatlanul, máskor semmibe véve, kihasználva, méltatlan körülmények között, vagy az életüket, testi épségüket kockáztatva tesznek értünk és a hazánkért”. Gondoljunk itt – írják a szervezők – a hosszú munkaidőre, a kényelmetlen, rossz minőségű egyenruhára, az elrozsdásodó gépjárműparkra, nyugdíjakra, túlórákra, a jogszabályok miatti bürokratikus terhekre.

A rendőrökért, mentőkért, tűzoltókért és katonákért tartott szolidaritási demonstrációra több rendhagyó elemmel készülnek a szervezők. Az első részben több interaktív szituációs gyakorlattal – játékkal – szeretnék bevonni a résztvevőket, ezeken keresztül mutatva be a hivatásosok munkájának nehézségeit, kihívásait, hogy ne csak néhányan beszéljenek a színpadon, míg a többiek hallgatják.

Az előzetes menetrend szerint ezt követné egy open mic/speakers’ corner jellegű szakasz, amely során mindenki felszólalhat, elmondhatja a véleményét, vagy egy történetet valamely hivatásos szervvel kapcsolatban. De azt is tervezik, hogy néhány kapitányságnak, állomásnak (rendőr/mentő/tűzoltó) átadnak egy petíciót, amelyben arra kérik őket, hogy figyeljenek, vigyázzanak az állományban szolgálókra.

A szervezők külön hangsúlyozzák, hogy mindenkit várnak, de a pártjelvényeket hagyják otthon.

Forrás: Magyar Narancs