Alkalmi és idénymunkások egész hadát fogadták fel idén a hazai vállalkozások. Mint azt az adóhivataltól megtudtuk, az esztendő első hat hónapjában 631 ezer ember szegődött el hosszabb-rövidebb időre, az érintettek ráadásul meglehetősen sok napot töltöttek átmeneti munkavégzéssel. Ezzel egyébként az állam sem járt rosszul, a legálisan felvett időszakos alkalmazottak után majdnem nyolcmilliárd forint adóbevétel érkezett a kincstárba fél év alatt - írja a Magyar Idők.


Óriási szükség van idehaza a kisegítő alkalmazottakra, az alkalmi munkavállalókra – ezt az általános megállapítást erősíti meg az a részletes összeállítás is, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készített ­kérdéseink nyomán az alkalmi munkavégzés – hivatalos nevén az egyszerűsített foglalkoztatás – idei számairól.

Az adóhatóságnál azzal kezdték, hogy az esztendő első hat hónapjában 631 ezer ember talált magának alkalmi vagy idénymunkát. A tavalyi féléves adat nagyjából 590 ezer ilyen alkalmazottról szólt, a két évvel ezelőtti hathavi érték pedig nem érte el az 550 ezret. Nem túlzás tehát állítani, hogy az időszakos munkások iránt igencsak megugrott a kereslet.

Megmutatkozik ez egyébként abban is, hogy idén a tavalyinál több, 135 ezer vállalkozás vett fel legális keretek között munkaerőt átmeneti feladatokra, az pedig végképp magáért beszél, hogy a szóban forgó 631 ezer ember hat hónap alatt majdnem tizenegymillió munkanapot töltött el alkalmi vagy idénymunkával. Utóbbi szám kiemelkedő, a 2017-es féléves adat például tízmillió körül alakult, a 2016-os pedig kevesebb volt kilencmilliónál.

A munkanapok egyébként azért lényegesek, mert a közterhet a munkával eltöltött napok alapján kell megfizetniük a munkaadóknak. A jogszabály szerint a mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő időszaki alkalmazott után naponta ötszáz, az egyéb alkalmi tevékenységet végzőnél naponta ezer, a filmes statiszta esetében pedig napi háromezer forint adót kell leróni.



Érdekesség, hogy míg a filmeknél – az első félévben – ötezer személy segédkezett alkalmi keretek között, addig a turizmusban tizenegyezren találtak maguknak rövid időre szóló munkát, az agráriumban 94 ezer ember helyezkedett el így átmenetileg, más jellegű alkalmi munkára pedig 521 ezren vállalkoztak. Mindezeket és a tizenegymillió bejelentett munkanapot figyelembe véve az államkasszába megközelítőleg nyolcmilliárd forint befizetés érkezett – nagyjából kilencszázmillió forinttal több, mint a tavalyi első félévben.

Fontos tudnivaló, hogy a munkaadók telefonon és interneten is bejelenthetik az átmeneti munkára jelentkező személyeket. Az alkalmazási forma a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt előnyös. Előbbieknek leginkább az alacsony közteher lehet kedvező, utóbbiaknak pedig például az, hogy az ilyen formában munkával eltöltött napokat a nyugdíj kiszámításakor figyelembe veszik. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a részletszabályokat mindenképpen célszerű betartani, az adóhatóság ugyanis rendszeresen ellenőrzi az alkalmi munkavégzést. Idén az első hat hónapban több mint ezerkétszáz alkalommal vizsgálódott ez ügyben a NAV.

Forrás: Magyar Idők