Hasítanunk kellene, úgy szórja ránk a pénzt az EU, enélkül egy helyben toporognánk – és jövőre ez el is jön, véli Zsiday Viktor. A kivándorlás miatt durva béremelések lesznek jó pár szektorban. 2020 után komoly gondok lesznek – írja a HVG.

Azt gondoljuk, hogy minden rendben van, de ez óriási tévedés, az elfedett dolgok nemsokára előbuknak, és problémás időszak elé néz az ország – nagyjából így lehet összefoglalni Zsiday Viktor prognózisát. (Zsiday befektetési szakember, a Plotinus igazgatótanácsának elnöke.)

Blogbejegyzésében azt írja, hogy a magyar gazdaság 2013 óta kifejezetten jól teljesített, de jövőre nagyon aggasztóak a kockázatok. „A magyar növekedést alapvetően az EU-pénzek tartják fenn, anélkül nagyjából stagnálás vagy gyenge javulás lenne csak, ugyanis strukturális problémáink vannak, amelyekről az elmúlt 20 évben számtalanszor írtak nálam sokkal hozzáértőbbek, és amelyek nagy része sajnos azóta sem került érdemben kezelésre (korrupció, bürokrácia, nagy elosztórendszerek, jogbizonytalanság, túlzottra nőtt állam stb.)"

Itt állunk tehát, a magyar történelem egyik legnagyobb pénzesőjében, évente megkapjuk ajándékba a magyar GDP 4-5 százalékát, és ebből sikerül kiszenvedni egy bő 3 százalékos növekedést. Nem egy világbajnok teljesítmény. Ilyen helyzetben villámgyorsan kellene konvergálnunk Európa felé, éves 6-8 százalékos növekedéssel, mert ha erre most nem vagyunk képesek, akkor hogy leszünk akkor, amikor elapad a manna? Nyilván sehogy.

Jövőre elapad az égi áldás, visszaesnek az EU-pénzek, miközben a kínai gazdaság és más feltörekvő országok gazdaságainak gyengélkedése is itt van velünk. Ráadásul Németország (hazánk legnagyobb külkereskedelmi partnere) is megérzi egyrészt a kínai gazdaság köhécselését, másrészt a VW-botrány autóiparra kiható negatív hozadékát. Ebből az jön ki, írja, hogy nem lehetetlen, jövőre gyakorlatilag nulla közeli növekedés jön ki a magyar gazdaságban.

Oké, de mi lesz ezután? Zsiday annak adja a nagyobb valószínűséget, hogy 2017-től a kormány és a jegybank nem hagyja annyiban a dolgot, valahogyan rásegít a gazdaságra, de ami többet jelent, újra érkeznek az EU-pénzek. Igen ám, de 2020 körül már nincs pardon, valószínűleg beköszönt a stagnálás Zsiday szerint.

De az emberek egy ideig ebből nem sokat éreznek, mert jelentős, évek óta példa nélküli béremelésre van kilátás szerinte. Nagyon sokan hagyják el az országot (egészségügy, vendéglátás, építőipar, de már az eladó, varrónő, mozdonyvezető stb. is hiányszakma), a munkára foghatók száma pedig folyamatosan csökken. „A versenyszférában lassan annyian dolgoznak, mint a 2006-7-8-as utolsó ciklikus csúcs idején, tehát a munkaerőpiac erősen szűknek tűnik. Ebből nagyon más nem jöhet ki, mint bérfeszültségek, béremelések mindenhol, ami meg egyértelműen az árakban fog később lecsapódni."

A következő években jelentős (éves 4-8 százalékos) bérnövekedés lesz, miközben a forint nem nagyon gyengül vagy csak keveset (éves 1-2 százalék), így euróban a bérek emelkedni fognak. Ez a céges profitokra rossz hatással lesz természetesen. Ha/amikor pedig mindezek után majd 2020 tájékán véget ér az EU-s pénzeső, akkor egy valódi, komoly sokk is jöhet.

Forrás: HVG