Januártól változik a személyi jövedelemadóról szóló törvénynek az a része, amely a csekély értékű juttatásokat szabályozza - írja a Világgazdaság.



Fotó: MTI/Nagy Lajos

Az Adózóna cikke szerint a szemüveg is lehet ilyen ingyenes vagy kedvezményes juttatás. A cégek azonban jellemzően nem ezt a lehetőséget választják Vizer József, az RSM Hungary adóigazgatója szerint, amikor a dolgozóik éleslátásához szükséges szemüveget támogatják. A Világgazdaságnak hangsúlyozta, hogy erre vonatkozóan külön rendeletben részletezett speciális szabályok alapján adómentes lehetőség áll a munkáltatók rendelkezésére, ami tudomásuk szerint 2019-ben sem változik.
Az évi egyszeri, a minimálbér 10 százalékát meghaladó összegű ajándék után már jövedelemként kell adózni – jegyezte meg Vizer József.

A szakértő szerint a 2019-ben hatályba lépő változás miatt kevesebb lesz a csokimikulás vagy a nőnapi cserepes virág, de ha a cégek felvállalják a többletadóterhet, akár meg is maradhat az eddig megszokott többszöri ajándék.

Érzékenyen érintheti a munkavállalókat a cafeteriaszabályok jövő évi változása – húzta alá az RSM Hungary adóigazgatója. Azoknak okoz majd nagyobb problémát, akik eddig mindennapi költségeik fedezésére használták fel a különböző béren kívüli juttatásokat, például élelmiszert vásároltak, vagy a lakáshitelüket törlesztették. Ha a munkaadó továbbra is ugyanakkora összegű juttatást akar adni, akkor úgy adózik majd, mintha bért fizetne ki. Ennek az összes közterhe a munkaadók és a munkavállalók részéről meghaladja a 80 százalékot, szemben az eddigi adómentes vagy legfeljebb 40,71 százalékos közteherrel járó juttatásokkal.

Forrás: Világgazdaság