A Miniszterelnökséget vezető miniszter a minisztériumok és a kapcsolódó intézmények dolgozói létszámának 15-20 százalékos várható leépítését jelentett be 2018. augusztus 14-én reggel az ún. Kormányinfón. A cél az – tette hozzá –, hogy a központi közigazgatás mostani 14 ezer fő körüli létszáma csökkenjen.



A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, Földiák András a médiában megdöbbenésének adott hangot. Hangsúlyozzuk: ismét nem átgondolt, nem előkészített és nem egyeztetett bejelentésről van szó. A központi kormányzati tisztviselők 2019. január 1-re ígért béremelése kapcsán a Pénzügyminisztérium felelős vezetői 30.000 fős létszámról beszéltek, és véleményünk szerint is valóban ez a reális szám. Gulyás Gergely most az elbocsátandók (a 15-20%) béréből ígér béremelést a megmaradottaknak, holott évek óta mindenki számára járó, központi költségvetésből biztosított béremelésre tettek többször ígéretet. Most „kiderül”, hogy a dolgozók egy része nem béremelést fog kapni 11 év után először, hanem felmondó levelet.

A teljes közszolgálat és ezen belül a központi közigazgatás szakszerű áttekintésére, a súlyos problémák tisztázására, a helyzet szakértőkkel és szakszervezetekkel történő közös értékelésére van szükség álláspontunk szerint - és azt követően a gondok orvoslására, nem pedig megalapozatlan újabb és újabb számokkal való fenyegetésre. Az igényes elemzés azonban keresztülvihetetlen január 1-ig.

Budapest, 2018. aug. 14.
Földiák András
elnök, SZEF