Nemcsak a tárcákban dolgozók száma, hanem a minisztériumi költségek is nőttek a harmadik Orbán-kormány alatt – írja az mno.hu.

A második Orbán-kabinet időszakának kezdetének sajtótájékoztatóján az akkor még kijelölt miniszterelnök, Orbán Viktor ezt mondta:

„A választópolgárok azzal bíztak meg, hogy építsük fel a nemzeti együttműködés rendszerét, ezt mi becsülettel el is fogjuk végezni."

Majd hozzátette: „Nem lesz rangkórság vagy másfajta dáridó." A kormányfő államtitkárának felkért Varga Mihály ezután közölte, hogy jóval kisebb lesz a miniszterelnök körüli apparátus, mint amekkora addig volt. Azonban a Népszabadság csütörtöki számában megjelent adatok szerint ez hamar érvényét vesztette – kezdve a kétkörös államtitkári kinevezésekkel, amiről az MNO is beszámolt –, majd a harmadik Orbán-kormány intézkedései jelentősen rá is cáfoltak.

Harmincegyezres létszám

A napilap részletesen foglalkozik a különböző minisztériumok helyzetével a Bajnai-, a második és harmadik Orbán-kabinet idején. Mint írják, jelenleg 51 államtitkári és 101 helyettes államtitkári poszt van, ehhez jön 51 miniszteri biztos, akik szintén helyettes államtitkári fizetést kapnak egyéb rendelkezés híján.

A zárszámadási törvény szerint 2014-ben 624-en dolgoztak Lázár János irányítása alatt. A miniszterelnökségi illetmények és juttatások 6,2 milliárdot emésztettek fel, idén pedig 8,2 milliárd forint van elkülönítve a fizetésekre – és e két összegben nincsenek benne a járulékok és a szociális hozzájárulás, amelyek további milliárdokat jelentenek. Lázár Jánosnak a 624 ember napi nyolc órája sem elegendő, 2014-ben bevezette a tízórás munkaidőt.

A Népszabadság számításai szerint 2014 végén a harmadik Orbán-kormány apparátusában 1552 emberrel több dolgozott, mint a második Orbán-kabinetben 2013-ban. A szikár tény azonban az, hogy tavaly a kilenc minisztériumban összesen 7103-an dolgoztak. 2009-ben az akkor működő tizenhárom tárca összlétszáma 5920 volt.

De ami még meglepőbb: a minisztériumok bő 7000-es létszámához képest a húsz kormányhivatal és a százkilencvennyolc járási hivatal létszáma 31 700 fő.

Nem sikerült lefaragni a büdzsét

Két éve úgy tűnt, lefaragják a minisztériumi költségeket: a 2014-es büdzsé tervezésekor az előző évi költéshez képest 435 millióval kevesebbet szántak az illetményekre. De az országgyűlési választást követően elnapolták a bürokráciacsökkentést, sőt óriási átcsoportosítás indult a tartalékok terhére. A végeredmény: közel 10 milliárddal vittek többet a tárcáknál dolgozók juttatásai, mint 2013-ban.

Forrás: mno.hu