Az óvodai nevelési alapprogram módosítását kritizálja a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekvédelmi csoport alelnöke problémásnak tartja, hogy a kormányzat a változtatásokról senkivel sem egyeztetett, miközben az pár hét múlva hatályba lép, ráadásul az sem világos, pontosan mik az új elvárások. A keresztény értékek oktatásával kapcsolatban hozzátette, hogy az állami köznevelési intézményekben a világnézeti semlegesség megőrzésére kellene törekedni.

Két nagy problémája is van a Pedagógusok Szakszervezetének az óvodai alapprogram módosításával, amelynek lényege, hogy a nevelés során nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek és a nemzeti jelképek ismeretére.

Az érdekvédelmi csoport alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint az egyik gond az, hogy a változtatás nem ment át a kötelező egyeztetési folyamatokon, és

azt sem lehet tudni, pontosan miben kell változtatniuk az óvónőknek.

Ha nyár közepén jön ki a Magyar Közlönyben egy olyan jogszabály-módosítás, amely már szeptember elsejétől hatályos, akkor felvetődik a kérdés, hogy az óvónők azt hogyan, mikor fogják beépíteni az intézményük alapdokumentumaiba, és hogyan tudnak majd a változtatásoknak megfelelni

– mondta Gosztonyi Gábor a Klubrádió műsorában. Megjegyezte, a mostani szabadságolási időszakot követően, nagyjából augusztus 20-tól erre tíz napja lesz a pedagógusoknak.

A PSZ szerint a módosítással a világnézeti semlegesség kapcsán is komoly problémák adódnak.

Az például természetes, hogy a nagyobb ünnepekről, mint a karácsony vagy a húsvét, beszélni kell a gyerekeknek, de hogy az ezzel kapcsolatos értékeket hogyan, milyen formában kell erősíteni, meg kellene hagyni a családoknak – véli Gosztonyi Gábor, aki hangsúlyozta, az állami köznevelési intézményekben biztosítani kell a világnézeti semlegességet.

A PSZ alelnöke szerint ráadásul az újabb módosítással a kormányzat épp megpróbálja feltalálni a sajton a lyukat. Az óvodai nevelési országos alapprogramok ugyanis már a hetvenes évek eleje óta tartalmazzák, hogy a foglalkozásokon elő kell venni a most is szóban forgó, szellemi fejlődést szolgáló mondókákat verseket.

Forrás: Klubrádió

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!