Szerintük nem már meglévő rendeletek és törvények átírogatásával kellene foglalkoznia a kormánynak, valódi cselekvésre van szükség. Javaslataik is vannak arra, hogyan – írja a Népszava.

A petíciók létrehozására alkalmas oldalon jelent meg új beadvány, amelyet Kásler Miklósnak címeztek, méghozzá az óvodapedagógusok.

Felhívásuk szerint Kásler törvénybe iktatná, hogy már az óvodában elkezdődjön a gyermekek egészséges életmódra való nevelése. Az óvodapedagógusok szerint ez azonban már szerepel az óvodai nevelés országos alapprogramjában, és mint írják, az országban minden kolléga ezt (is) szem előtt tartva végzi a munkáját.

Aktívan dolgozó óvodapedagógusként felháborít bennünket az a tény, hogy Önnek miniszterként milyen kevés ismerete van arról, hogy egy óvodában mi is zajlik. El sem tudja képzeli, hogy az országban milyen erőveszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a gyermekek mindent megkaphassanak, annak ellenére, hogy jelenleg is több száz óvodapedagógus hiányzik a rendszerből

- írták a petícióban.

A szakemberek Káslernek és a kormánynak „nem (már meglévő) törvények és rendeletek írásával kellene foglalkozni, hanem a rendszer működését kellene segíteni”. Az óvodapedagógusoknak erre több javaslatuk is van.

Mint írták, a gyermek egészségének védelme az óvódákba szállított (vagy ott helyben elkészített) ételeken is múlik. Sok család otthon nem tud mindennek megfelelő, tápanyagokban gazdag élelmiszert biztosítani gyermekének, ezért a gyermekek fejlődése érdekében az óvodákban kellene biztosítani a gyermekeknek a megfelelő étkeztetést.

A másik a megfelelő udvarok kialakítása, mert, írták, sajnos sok esetben az udvarok nem megfelelően felszereltek, és csak futkározniuk nem elég egy gyereknek.

A petíció írói szerint az egészséges életmód, a testápolás, az étkezés, az öltözködés, a pihenés, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak alakítása érdekében fontos lenne, ha az állam foglalkozna a dologi költségek emelésével,

mert például szappan, wc-papír, zsebkendő, fogkrém csak azért van az óvodák többségében, mert a szülők minden évben, akár több alkalommal is hoznak „tisztasági-csomag” címszóval. Friss gyümölcs pedig szintén csak azért van minden nap, mert azt is a szülők hozzák.

Lezárásként azt írják, ha Kásler, és így a kormány valóban javítani szeretne a rendszeren, akkor kérik, hogy velük, a területen dolgozókkal vitassák meg a felmerülő kérdéseket és ötleteket, mert ők látjuk át valójában az egész rendszert.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!