Jelentősen visszaesett a tavalyi első félévhez képest az elrendelt túlórák száma a honvédségnél, de még így is őrült sokról beszélhetünk – írja az mfor.hu.

Rengeteget túlóráztak idén az első félévben is a magyar katonák, 2017 első hat hónapjában 2,9 millió órát töltöttek túlszolgálatban, ez 2018-ban már „csak” 1,9 millió óra volt

- derül ki Benkő Tibor, honvédelmi miniszter írásbeli válaszából, amelyet Harangozó Tamás MSZP-s képviselő írásban feltett kérdéseire adott.

A minisztérium adatai alapján a választások előtti hónap, a március volt az, amikor a legtöbb túlszolgálatot rendelték el, több mint 364 ezer órát. A legkevesebbet pedig februárban: 274 ezret.

Benkő Tibor válasza szerint az 1,9 millió túlóra ellentételezésére a minisztérium közel 6,5 milliárd - egészen pontosan 6 465 639 154 - forintot költött.

A szolgálati törvény rendelkezései szerint, ha a szolgálat érdeke vagy rendkívüli eset megelőzése vagy elhárítása, következményeinek felszámolása, továbbá egyéb előre nem látható körülmény bekövetkezése szükségessé teszi, az állomány tagja munkanapon, heti pihenőnapon, munkaszüneti napon a szolgálatteljesítési időn túl is kötelezhető arra, hogy szolgálatot teljesítsen.

Forrás: mfor.hu