Kétoldalú gázipari egyeztető fórum felállítását szorgalmazza a Miniszterelnökségnél a vegyipari szakszervezet (VDSZ), az ágazatban működő szolgáltatók és munkavállalók Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt-be (ENKSZ) történő  integrációja miatt - közölte a VDSZ csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a szakszervezet célja, hogy érdekvédőként segíthesse az ágazatban dolgozók ENKSZ-be történő átvételét és a korábbi munkahelyükön megszerzett jogok lehetőség szerinti érvényesítését.

Kiemelték: a szakszervezeti vezetők attól tartanak, hogy az egységes szolgáltatási rendszerben az integráció miatt sérülnek majd a munkavállalói jogok, valamint elveszhetnek az egyes cégeknél az elmúlt években kialkudott és a kollektív szerződésben rögzített szociális és pénzügyi juttatások.  

Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a kollektív szerződések a munka törvénykönyve szerint az integrációt követően még egy évig az új munkáltatót is kötelezik, a szakszervezet szeretné felügyelni a folyamatot.

A VDSZ részletesen kidolgozza az egyeztető fórumra vonatkozó tervét, és elküldi a Miniszterelnökség illetékeseinek - tették hozzá.