Tavaly Magyarországon a születéskor várható élettartam a nők esetében 79 év, a férfiak esetében 72,4 év volt. Bár a különbség továbbra is jelentős, a századforduló óta mérséklődés figyelhető meg, mivel a férfiak várható élettartama gyorsabban emelkedett, mint a nőké. Földrajzi bontásban vizsgálva a leghosszabb életkilátásokkal a budapesti nők (80,1 év), a legrövidebbel a nógrádi férfiak (69,99 év) rendelkeznek. Készítettünk néhány ábrát a demográfiai folyamatokról – írja a Portfolio.

Budapesten, Nyugat-Magyarországon, illetve Hajdú-Bihar megyében a nők születéskor várható élettartama tavaly 80 év körül volt. Nagy területi különbségeket nem tapaszthatunk, hiszen a leggyengébb életkilátásokkal jellemezhető megyékben is közelíti az adat a 78 évet. A férfiaknál ennél nagyobb differenciát számol a KSH, hiszen a fővárosiak és a nógrádiak várható élettartama közötti különbség több, mint 4 év. A különbségeket egyébként most jól lehet "marketingelni" a számokkal, hiszen a legkisebb adat 69,99 év (nógrádi férfiak), a legmagasabb pedig 80,1 év (budapesti nők).

A KSH adatai alapján megnéztük azt is, hogy a várható élettartam hogyan változott a századforduló óta. Mindkét nem esetében, minden régióban emelkedést láthatunk. A nők esetében kisebb volt a növekedés, ami az eleve érdemben magasabb várható életkor miatt érthető. Átlagosan 2,5 évvel nőtt a várható élettartam, ahogy az alábbi térképen látszik, átlag feletti volt a javulás a dunántúli térségben.

A férfiaknál több, mint 4 évvel javult a születéskor várható élettartam, érdekesség, hogy ez a javulás mennyire nem mutat földrajzi mintát. Az átlagosnál kisebb volt a várható életkor javulása a rossz helyzetben lévő Nógrádban, de Vas és Békés megyében is.

Megnéztük azt is, hogy az elmúlt másfél évtizedben a területi különbségek miként alakultak. Egyszerű megyénkénti szórás alapján úgy tűnik, hogy növekedtek (a nők és a férfiak esetében egyaránt), vagyis az egyes területek várható élettartama közötti eltérések kissé erősödtek. Vagyis van egy olyan tendencia, hogy az amúgy is magasabb várható élettartammal rendelkező megyékben a javulás valamivel erőteljesebb, mint a rosszabb mutatókkal rendelkezőknél.

Forrás: Portfolio

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!