Nem fizetik ki a túlórapénzt a rendőrségnél 2019. január elsejétől, hanem majd szabadnapra átszámítva kompenzálják. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: az állományban már most is többezres a hiány, jelentkező azonban szinte nincs.

július 1-jén lépett hatályba a rendészeti életpálya és egy új szolgálati törvény, amely tartalmazta, hogy 2019. január 1-től a túlórákat szabadidővel kell megváltani fizetés helyett. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete már akkor is jelezte Pintér Sándor miniszternek, hogy jó lenne ezt felülvizsgálni - mondta Bárdos Judit, a szakszervezet elnöke.

Bárdos Judit szerint nem elég, hogy ígértek 50 százalékos illetményemelkedést, amiből 2019-re csak 10 százalék lesz, még a túlórát is elveszik.

Pató Pál-effektus

A Pató Pál-effektus lépett életbe, hogy „ej, ráérünk arra még”. Elkövetkezett 2018 második fele, és bizony már nem érünk rá - hangsúlyozta az elnök.

Kifejtette azt is, az állomány rájött arra, hogy sokkal fog csökkenni a túlórázók illetménye, s ez főleg a fiatalabb korosztályt fogja érinteni.

Nekik a következő év semmiféle plusz juttatást nem ad az életpályához. A többség már nem részesül az öt százalékból, és nem is kapnak szolgálati időpótlékot. Nekik nagyon sokat fog jelenteni, hogy a túlórát nem pénzben fizetik

- mondta Bárdos Judit.

Kilépési hullám?

Az elnök szerint a rendőri szakma manapság nem túl népszerű, lasszóval próbálják odacsábítani az embereket a testületbe, mégsincs igazán jelentkező. Többezres hiány van összességében, és nincs ez másképp a tűzoltóknál és a börtönőröknél sem. Akik eddig se mentek, ezután se fognak, akik eddig is akartak menni, megfontolják, és megvárják, hogy milyen jogszabálymódosítás lesz.

Ennek ellenére Bárdos Judit szerint van megoldás, mert

az ország nem engedheti meg magának, hogy emiatt csökkenjen a rendőri jelenlét, a tűzoltói és a börtönőri létszám.

Mint elmondta, arra számít, hogy a jogszabályt aszerint módosítják, hogy a túrórázó eldönthesse, pénzben, vagy szabadidőben kéri a túlórát.

A Belügyminisztérium közleményében azt írja, hogy megvalósul az 50 százalékos bérfejlesztés. Az utolsó ütem szabályozásához a tárca szerint törvénymódosításra van szükség, vagyis még nem tudni, mi lesz jövőre a túlóradíjakkal. Ezt az álláspontot képviselte a keddi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki azt mondta: ha szükséges, törvénymódosításra vagy kormányrendeleti szabályozásra javaslatot tesznek ősszel.

A Belügyminisztérium közleménye szerint az utóbbi években 7200 fővel nőtt a rendőrség hivatásos állományú tagjainak száma.

Forrás: Infostart.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!