Évek óta tart és egyre súlyosabb a háziorvoshiány Nógrád megyében - számolt be riportjában az RTL Klub Híradó.

A csatorna beszámolója szerint több olyan település is van, ahol csak heti egy-két órára van háziorvos, így például Endrefalván heti kétszer két órát van az orvos, Litkén pedig kétszer egy órát. Ha valaki máskor lesz beteg, akkor több ezer forintba kerülhet az útiköltség a legközelebbi orvosi ügyeletig, vagy házhoz is lehet hívni az orvost, de ki tudja mikor ér orda, ugyanis elképzelhető, hogy 50 kilométerről távolabbról indul, és nem is azonnal.

Vámos Zoltán, a litkei polgármester azt mondta, 2012 óta nincsen háziorvos a településen, hiába hirdették a helyet az elmúlt 5-6 évben, senki nem akar odamenni, pedig szolgálati lakást is adnának, és még választani is lehetne a házak között.

Csóriné Botyánszki Ágnes, Endrefalva polgármestere azt mondta, ingyen adnák a praxisjogot annak, aki hozzájuk menne háziorvosnak és biztosítanának neki is szolgálati lakást, de mást is megadnának neki, amit kér.

Jelenleg 352 betöltetlen háziorvosi állás van, a legtöbb háziorvos Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Somogy és Tolna megyéből hiányzik.

Az Emmi azt válaszolta az RTL Klubnak, hogy a betöltetlenség nem jelent ellátatlanságot, mert az önkormányzatok kötelesek az alapellátást biztosítani, és szerintük már megállították a betöltetlen praxisok számának növekedését.  

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!