Egy nem kellően pontos törvénymódosítással túl szoros, esetenként egyenesen betarthatatlan határidőt adtak azoknak a volt hallgatóknak a záróvizsga letételére, akik évek óta függőben hagyták diplomájuk megszerzését. Volt, akit csak a határidő letelte után értesítettek, így kétséges, lehet-e még diplomája. A szaktárca vizsgálódik – tudta meg a Népszabadság.

A visszamenőleges hatályú törvénymódosításban előírt szinte betarthatatlan határidővel gyakorlatilag megvonják tőlünk a diplomázás lehetőségét – panaszolta lapunknak Klára, a felsőoktatási törvény változtatásának egyik áldozata. Nincs egyedül. Egy sorstársa úgy vont mérleget: egy tollvonással el lett törölve a diplomája.

Az aggodalmak bizonyos esetekben cseppet sem túlzók. Az Országgyűlés szeptember 1-jei hatállyal módosította a felsőoktatásról szóló törvényt, de a változtatás előkészítői és a döntéshozók nem voltak kellően körültekintők, a pontatlanság zavart okozott, és alighanem százakat hozott nehéz helyzetbe.

A módosítással régi problémát akartak megoldani, több ezren vannak ugyanis olyanok, akik az összes vizsgájukat letették az egyetemen, de a záróvizsgát – például külföldi munkavállalás, más tanulmányok, családi okok miatt – évekig halogatták.

Kezdetben egyáltalán nem szabták meg, meddig lehet letenni a diplomához szükséges záróvizsgát. Azóta volt szigorítás, de csak a szeptembertől életbe lépett módosítás ad ultimátumot minden érintett hallgatónak: záróvizsgáznak legkésőbb jövő szeptemberig vagy lemondhatnak a diplomáról.

De nem mindenki kapott szeptemberig haladékot. A gondot az okozza, hogy a határidő attól is függ, ki, mikor kezdte tanulmányait, és mikor tette le az utolsó vizsgát.

Egy lapunknak nyilatkozó fiatal azt mondta: még 2011 januárjában tette le az utolsó vizsgáját, így azok közé tartozott, akikre eddig nem vonatkozott megkötés, meddig kell lezárnia tanulmányait. Ehhez képest szeptember 24-én tájékoztatta az egyetem arról, hogy ő csak legkésőbb januárig tehet záróvizsgát, és csupán hat hetet kap a szakdolgozata leadására.

A hallgató nem azt kifogásolja, hogy határidőt írtak elő, hanem annak irreális voltát. Van, aki még kilátástalanabb helyzetbe került: mire megkapta az üzenetet a törvénymódosításról, addigra már ki is futott az előírt határidőből.

A panaszokról lapunktól értesült Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökhelyettese, aki rövid utánjárással viszont megerősítette: valóban lehetnek olyan hallgatók, akik kifejezetten hátrányos helyzetbe kerülnek a törvénymódosítás miatt. Azok, akik 2006 előtt kezdték meg egyetemi tanulmányaikat, de csak 2010. szeptember 1-je és 2011 eleje között abszolváltak. Közülük ugyanis néhányan teljesen elesnek a záróvizsga lehetőségétől, többek pedig csak minimális felkészülési időt kapnak. Mint megtudtuk, a HÖOK szerdán tájékoztatta a szaktárcát a hibáról, és a dátumok pontosításával megoldási javaslatot tett.

A törvény okozta zavart észlelte az Eötvös Loránd Tudományegyetem is. Az intézet a törvény végrehajtásáról egyeztetett a Emberi Erőforrások Minisztériumával, ez alapján pedig engedélyezték a 2010 szeptembere és 2011 áprilisa között abszolutóriumot szerzett hallgatóknak, hogy január 29-ig tegyék le a záróvizsgát.

Az Emmi lapunk megkeresésére azt írta: nincs szó pontatlanságról. A válasz szerint „a különböző időben hatályba lépő felsőoktatási törvényeket és a felsőoktatási képzési szerkezet változását" figyelembe véve lényegében minden érintettnek adott a lehetőség a záróvizsga bepótlására jövő szeptemberig.

Ennek ellenére a szaktárca arra a kérdésünkre, hogy várható-e a törvény módosítása, közölte: „Érzékelve a hallgatók jelzéseit, vizsgálat tárgyává tesszük ezt a kérdést."

Készülnek a rohamra

A törvénymódosítás önmagában jókora terhet ró az egyetemekre. Csak az ELTE tanulmányi rendszerében 3500 olyan hallgató szerepel, aki 2006 szeptembere előtt kezdte meg a tanulmányait, és már abszolvált, így legkésőbb 2016. szeptember 1-jéig záróvizsgát kell tennie. A záróvizsgára jelentkezők számának várhatóan jelentős növekedése miatt az ELTE külön intézkedéseket hozott. Az egyetem szenátusa úgy módosította a hallgatói követelményrendszer záróvizsgára és szakdolgozat-készítésre vonatkozó előírásait, hogy a törvény keretei között legyen lehetőség a szigorú határidőktől való eltérésre.

Forrás: Népszabadság

http://nol.hu/belfold/levizsgazott-torvenyalkotas-1567615