Kisebb bürokráciára és kevesebb olyan emberre van szükség, aki a bürokráciából él. „Ez a bürokrácia megöli az állam normális működését”, egyszerűsítésre van szükség. Lázár János tegnap ezzel indokolta, miért kéri a képviselőket, hogy szavazzák meg a változtatást szolgáló 110 törvényt módosító csomagot – írja a Népszava.

„Riasztó állapotban van az állam, nagyságát, mozgásképtelenségét és az elnehezültségét illetően". Erről Szekszárdon beszélt a Miniszterelnökség vezetője júniusban. Az államreform örökzöld téma, annak már a szocialista kormányok is nekifutottak, Orbán Viktor pedig még a 2010-es kampányban közölte, átfogó támadást kell indítani a bürokrácia ellen.

„Ez a bürokrácia megöli az állam normális működését", drága, ezért kisebb bürokráciára és kevesebb olyan emberre van szükség, aki ebből él. Lázár János tegnap az eljárások egyszerűsítéséhez kérte az Országgyűlés támogatását. A Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, csökkenteni akarják az engedélyhez kötött tevékenységek körét, illetve az ügyintézési határidőket. Az új szabályok értelmében az állami hatóságoknak 60 napon belül el kell intézniük az ügyeket, ez alól csak törvény adhat kivételt. Ha a hatóság 60 nap alatt nem intézi el valakinek az ügyét, az állampolgárnak visszajár az illeték, ha ingyenes volt, 10 ezer forint „kártérítés" jár. Erős állam, jó állam csak hatékony közigazgatással képzelhető el. Viszont az is igaz, hogy a 22-23 százalékos foglalkoztatottság a jelenlegi állami közigazgatásban túlzó, és versenyhátrányt jelent a csehországi 11 és a német 8 százalékhoz képest - fogalmazott expozéjában a miniszter. Ez azt jelenti, hogy a közigazgatásban jelentős leépítés várható.

Magyarországon 277 órányi munkára van szükségük a vállalatoknak ahhoz, hogy az adószabályokat teljesíteni tudják. „Amikor a kormány szabadságon van, nyugodtabbak az emberek" - ironizált Lázár, aki elismerte, az elmúlt 25 évben nem igazán voltak sikeresek a hasonló törekvések. A 110 törvény módosító csomag előterjesztésekor azt ígérte, ha azt elfogadja a Ház, egyszerűsödnek az adóeljárások, csökken az építésügyi bürokrácia, könnyebb lesz az uniós pénzekhez hozzájutni. Az embereket ugyanis elsősorban az érdekli, hogy a befizetett adókért milyen közszolgáltatásokat kapnak cserébe.

Lázár expozéjában majdnem lehetetlen vállalkozásról beszélt, és azt fejtegette, hogy Magyarország akkor volt erős, amikor a közigazgatása is erős volt. Így például 1867 után, és a két világháború között. A Kádár-rendszer is hatékony közigazgatással rendelkezett, 37 évig tartó regnálása részben annak köszönhető, hogy „olyan tanács-, járási és közigazgatási törvények születtek, amelyek a politikai megrendelést teljesen kiszolgálva a rendszer stabilitását és működőképességét jelentették". Az 1990-ben létrejött közigazgatási, önkormányzati szisztémát a miniszter úgy jellemezte: sokkal több volt benne a demokratikus garancia, mint a hatékonysági szempont. Ez szerinte akkor teljesen érthető volt, de mára megváltozott a világ, és ma már olyan erős államra van szükség, ami képessé tesz minket arra, hogy versenyezzünk az uniós tagállamokkal.

A szeptember 29-én benyújtott módosítás egyebek mellett érinti a szociális ellátásokat, anyakönyvi- és gyámügyeket, a közlekedést, az illetékeket, a környezetvédelmet, a bányászatot és az örökségvédelmet. Az ezekkel kapcsolatos eljárások is egyszerűbbek, gyorsabbak lehetnek. Ha a parlament elfogadja a csomagot, akkor például nemesfémből készült ékszer forgalmazásához, állatmenhely létesítéséhez, illetve szakértői tevékenységek megkezdéséhez engedélyezés helyett azok bejelentése is elegendő lesz.

A tárcavezető tegnap jelezte, hamarosan a Ház elé kerül egy olyan törvényjavaslat is, amely alapján január 1-vel csökkennek, illetve megszűnnek bizonyos állami eljárási díjak. Lázár a múlt csütörtöki Kormányinfón már elmondta, hogy a költségvetésből az év elejétől 10 milliárd forintot szánnak erre. Így január 1-vel eltörölhetik egyebek mellett az okmánycsere, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadása, továbbá a cégkivonat, az adóigazolás, az építésügyi engedélyek, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap kiadása és a felsőoktatási felvételi eljárás díját, valamint a környezetvédelmi és a műszaki matricákkal kapcsolatos költségeket.

Az ellenzéki pártok szerint a kormány mindeddig kudarcot vallott bürokráciacsökkentésben. A karcsúsítási törekvések ellenére az apparátus nemhogy nem csökkent, hanem a kétszeresére nőtt. A hatósági határidők lerövidülése nem elég, alapvető szemléletváltásra van szükség a közigazgatásban ahhoz, hogy az ügyintézők merjenek dönteni és döntéseikért vállalják a felelősséget.

Eddig beletört a bicskájuk

„Riasztó állapotban van az állam, nagyságát, mozgásképtelenségét és az elnehezültségét" illetően. Erről június 8-án, a Szekszárdon megrendezett Dél-dunántúli Építészeti Fórumon beszélt a Miniszterelnökség vezetője. Berkecz Balázs, az Együtt politikusa, aki jelen volt a fórumon blogjában Lázár „őszödi beszédének" nevezte az előadást, amelyben a tárcavezető bevallotta, azzal bízta meg a miniszterelnök, hogy a rá jellemző vakmerőséggel essen neki a bürokráciának, a minisztériumoktól viszont ehhez semmiféle segítséget nem kapott. A miniszter megértette, hogy az egyszerűsítés az apparátus létezését veszélyezteti, ezért nem mozdultak. Az elmúlt évtizedekben a mindenkori kormányok sokszor fogadkoztak, hogy leépítik a bürokráciát és olcsóbbá teszik a közigazgatást, élhetőbbé teszik az országot, kevesebb bosszúsággal és kevesebb várakozással jár majd a hivatalos ügyek intézése, ám sok mindenbe beletört a bicskájuk. Nem sikerült az egyszerűsítés a Medgyessy-kormánynak, és bár a Gyurcsány-kormány felállította az Államreform Bizottságot, neki sem sikerült az áttörés. Orbán Viktor még a 2010-es kampányban közölte, átfogó támadást kell indítani a bürokrácia ellen, ennek jegyében karcsúsították az Országgyűlést, majd 2011 végén átalakították az önkormányzati rendszert, az állam- és önkormányzati apparátusban ma jóval többen dolgoznak, mint korábban, a bürokrácia pedig nem csökkent. A „nagyszabású „bürokrácialebontó csomagot" tavaly ősszel jelentette be Lázár, így az egy évet késett. A közigazgatás modernizálására közel egymilliárd eurót szavazott meg Magyarország számára az Európai Bizottság.

Forrás: Népszava