A kormány évek óta kerülgeti a témát, de most elárulta a szándékát – írja a HVG.

„Nem volt és most sincs olyan elképzelése, mely a nyugdíjjogosultságot a gyermekneveléshez kötné" – ezt írta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter megbízásából, Rétvári Bence, a tárca államtitkára Korózs Lajos szocialista képviselő parlamenti kérdésére.

Az ötlet évek óta felbukkan időnként, legutóbb éppen a kormánypártok környékéről jött elő. Az MTA szervezésében létrehozott Népesedési Kerekasztal tavaly júniusban eljuttatott egy koncepciót a kormányhoz, melyben azt javasolta, hogy csak az kapjon nyugdíjat a jövőben, aki elegendő gyereket nevel, illetve hogy a nagycsaládosok nyugellátása több legyen azokénál, akik kevesebb gyereket neveltek.

Korózs a kérdésében megemlíti, hogy a téma előkerült pár hete egy konferencián is, amit az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) rendezett, és a résztvevők állítólag arra jutottak, hogy a nyugdíjjogosultságot előbb-utóbb a gyerekvállaláshoz kell kötni. Például Tóth Krisztián, az ONYF szakreferense is elképzelhető lépésnek tartotta ezt, és úgy vélte, hogy egy ilyen intézkedés növelheti a születési rátát, amely így csökkentheti a demográfiai nyomást a nyugdíjrendszeren.

Rétvári szerint azonban „a konferencia kizárólagosan szakmai esemény volt, szakértői minőségükben jelenlévő résztvevőkkel".

Forrás: HVG

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ