A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint lelkileg, szellemileg és fizikailag is megviseli a vasutasokat a menekültek szállításával járó, a korábbinál lényegesen nagyobb terhet jelentő munka, ezért pluszpénzt várnak a MÁV-csoport vezetőitől a menekültek szállításában rendszeresen résztvevő több száz vasutasnak.

A szakszervezet szerdai MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: elvárják, hogy a kormány ne csak a határsértők ügyének gyors tárgyalására a helyszínre költöztetett bírák, hanem a nehéz körülmények között dolgozó vasutasok munkáját is elismerje, visszamenőleg, a menekültáradat kezdetétől. A vasutasok ugyanis naponta több ezer menekülő utaztatásáért felelősek.

Kiemelték, hogy a folyamatosan érkező tömeg biztonságos és kulturált körülmények közötti utaztatása „végtelenül kimeríti" a vasutasokat, főleg azokat, akik a kezdetektől részesei a speciális helyzetnek. Időnként emberfeletti erőfeszítéssel lehet javítani, kellően tisztán tartani - vagy egyáltalán kitakarítani - a szerelvényeket, mosdókat, állomásokat az átutazók után. Ráadásul a kiszolgáltatott emberek feszültsége is a vonatokon és az állomásokon szolgáló vasutasokon csapódik le. Az időnkénti összeszólalkozások, a problémás utasok és helyzetek kezelése a legtürelmesebb embert is megviseli - hangsúlyozták.

A VSZ felszólítja a MÁV-csoport tulajdonos képviselőit, hogy a részletek egyeztetése érdekében mielőbb üljenek tárgyalóasztalhoz.Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ