Bírósághoz fordul az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ), mert koncepciós döntésnek tartja kizárását a Liga szakszervezeti konföderációból - közölte az érdekvédelmi szervezet szerdán az MTI-vel. A Liga szerint az ODFSZ elnöke folyamatosan a konföderáció hitelét rontó nyilatkozatokat tett.

Álláspontja szerint „kicsinyes bosszúból és félelemből" záratta ki Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az ODFSZ-t. A Liga alapszabályának minden szempontból eleget tevő, a Liga programjának teljesüléséért fáradozó ODFSZ elfogadhatatlannak tartja a döntést - fogalmaztak.

Felidézték: Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) alelnöke, aki egyben az ODFSZ elnöke, a nyár folyamán több alkalommal feljelentést tett ismeretlen személy ellen, mivel megítélése szerint a Liga Szakszervezetek gazdálkodásával kapcsolatban is aggályos körülményeket fedezett fel. A hatóságok az általa kezdeményezett összes ügyben vizsgálatot, nyomozást rendeltek el, amelyek jelenleg is tartanak - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a Liga elnöksége az ODFSZ alelnökeitől azt kérte, hogy szakszervezetük nevében határolódjanak el elnökük fellépésétől. Ám amikor erre nem voltak hajlandóak, az elnökség kizárta az ODFSZ-t tagjai sorából - írja a szakszervezet.

Az ODFSZ szerint a történtek tanulsága, hogy a Liga bármelyik tagszervezete kizárásra számíthat, ha nem a Liga elnökének tetsző álláspontot képvisel, vagy viselt ügyei és cselekedetei ellen fellép. Gaskó István méltatlanná vált a Liga Szakszervezetek elnöki tisztségére - zárja a közleményt a szakszervezet.

A Liga Szakszervezetek szerint a hétfői elnökségi ülésen történt kizárás oka, hogy Bárány Balázs viselkedésével, kommunikációjával folyamatosan a Liga működését próbálta akadályozni, hitelét rontani.

A Liga az MTI-vel közölte: a konföderáció támogatja a demokratikus alapértékek szervezeten belüli gyakorlását, a vitát, a vélemények ütköztetését. Azt azonban nem tartja elfogadhatónak, hogy a vizsgálatok lezárulta és a tények igazolása előtt, a szervezet egyes tagjai olyan nyilatkozatokat tesznek a nyilvánosság előtt, amelyek súlyosan hátrányosan hatnak nemcsak a Ligára, hanem a magyarországi szakszervezeti mozgalom egészére is.