A Business Insider összesítése szerint egy átlagos magyar fiatal az átlagjövedelem 92 százalékát fordítja a felsőoktatási tandíjra, míg ez a drágának ismert Egyesült Államokban 53 százalék, de Nagy-Britanniában is 42 százalék. Utóbbiaknál a félévek díja magasabb, azonban az egy főre jutó jövedelmek is jóval nagyobb – írja a HVG.

Nem túl hízelgő lista élére kerlült Magyarország a Business Insider összesítésében, miszerint a jövedelemarányos tandíj mértékében számos felsőoktatási világhatalmat megelőzve az első helyre kerültünk. A magyar hallgatók a képzés ideje alatt megszerezhető átlagjövedelem 92 százalékát költik egy átlagos tandíjra, ez 34 ezer 200 dollárt, azaz 9,9 millió forintot jelent átlagosan a tanulmányuk végéig. Az arányból kitűnik, hogy ezért is nagyon fontos a családok számára, hogy állami finanszírozásban kerüljenek egyetemre a gyerekeik, bár ez 10 év röghözkötést is jelent. Az arányból az kimutatható, hogy leginkább az átlagosnál érdemben magasabb jövedelmű társadalmi csoportok engedhetik meg, hogy kifizessék a tandíjat, ezzel is növelve a társadalmi szakadékot.

A listán Románia követ minket, ahol az átlagjövedelemhez képest szintén magasak a tandíjak, így ott is rosszabbnak számít a felsőoktatáshoz való hozzáférhetőség, az átlagjövedelem 86 százalékát fordítják tandíjra - ez 7,3 millió forint értékű. A harmadik helyen Észtország szerepel 76 százalékos aránnyal, a félévek díja némileg magasabb a magyarhoz képest.

A gazdasági problémákkal küzdő Chilet előzi meg a kelet-európai hármas, őket Malajzia és az Egyesült Államok követi. Utóbbi esetében 91 ezer 832 dollár az átlagos tandíj - 26,6 millió forint -, ez megközelítőnek a fele a megszerezhető átlagkeresetnek. Hetedik helyre került Ukrajna, majd Litvánia és Nagy-Britannia következik, a tizenegyes listát Szingapúr és Japán zárja.

Forrás: HVG