A hatályos jogszabályokban foglalt 2019-es időponttal szemben csak két évvel később, 2021-ben nyílik mód arra, hogy a temetési szolgáltatást megfizetni nem tudó gyászolók olcsóbb megoldást választhassanak – olvasható az mfor.hu oldalán.

A szociális temetés során a hozzátartozók dolga a temetési előkészületek elvégzése, ideértve az elhunyt mosdatását, felöltöztetését, a sír kiásását, a koporsó vagy urna kiszállítását a temetőn belül, valamint a sírba vagy urnába helyezést.

A temetést az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól lehet majd igényelni. Az elhunyt hűtéséről, szállításáról, hamvasztásáról az állam gondoskodik. A sírhelyet is az állam biztosítja. Vagyis a temetési költségek nem terhelik a hozzátartozókat, ha minden szabályt betartanak. Ennek ellenére

a javaslat az elmúlt években megosztotta a közvéleményt, sokan szenvtelennek tartják az ötletet. 

A szociális temetés bevezetése évek óta késik, 2014 után 2019-re tolták el legutóbb a jogszabály hatályba léptetését. A 2019-es költségvetési törvény megalapozására szolgáló, frissen benyújtott törvénycsomagban találtunk rá az újabb halasztást eredményező kormányzati intézkedésre (merthogy biztosra vesszük, a parlament áldását adja majd a módosításra): ez alapján 2021-től kerül be a temetői szolgáltatások közé a szociális temetés.

A temető üzemeltetőjének annyi feladatot ír elő a várhatóan 2021-ben hatályba lépő törvény, hogy gondoskodnia kell a szociális temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi és járványügyi szabályok ismertetéséről. Amennyiben e szabályokat nem tartják be a szociális temetést választók, akkor az üzemeltető látja a temetéssel kapcsolatos teendőket, aminek a költségét átterheli a hozzátartozókra. Vagyis ebben az esetben fizetni kell.

Forrás: mfor.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!