Christopher Lyddy, az Ohio állambeli Case Western Reserve Egyetem munkatársa komoly munkára adta a fejét kollégáival, amikor belevágtak, hogy összegyűjtsék a mindfulness gyakorlásának tudományosan dokumentált eredményeit és hatását – olvasható a HVG-ben.

A Journal of Management szaklapban publikált cikk négyezer kutatást tekintett át az utóbbi évek mindfulness témában készült szakirodalmi terméséből.

A tanulmány igen optimista képet festett a módszert gyakorló munkavállalókról és munkahelyekről. Az összehasonlító elemzés kimutatta, hogy ez a fajta jelentudatosság építően hat az egyéni működésre.

Bizonyítékok garmadája mutatja jótékony hatását többek között a figyelmi képességünkre, az érzelmi működésünkre.

Becslések szerint körülbelül az ébren töltött időnk felében a múltba vagy a jövőbe kalandozik a figyelmünk, és elszalasztjuk a jelen pillanatainak tudatos megélését.

A kutatásokban alkalmazott mindfulness tréningeknek köszönhetően viszont a vizsgált személyek stabilabban tudtak a jelenre fókuszálni. Mások a munkahelyi kapcsolatokat vizsgálták, amelyekre az empátia és a könyörületesség dimenzióján keresztül hat jótékonyan a mindfulness.

Azokat a munkahelyeket, ahol jelentudatosságra szoktatják az alkalmazottakat, hatékonyabb vezetési kultúra és gördülékenyebb csapatmunka jellemzi. Az eredmények fényében Lyddy megjegyzi: nem csoda, hogy a gyakorlatban vállalati és állami oldalról is egyre növekvő érdeklődés övezi a mindfulness technikákat.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!