Az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent azoknak a fiatal fiúknak az aránya Magyarországon, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, a lányok azonban egyre nagyobb számban kerülnek ebbe státuszba. A trend eredményeként a 18-24 éves fiúk esetében már tavaly teljesült az a 2020-as uniós célkitűzés, hogy 10 százalék alá csökkenjen a teljesen inaktív fiatalok aránya, hiszen mindössze 9,8 százalékuk volt ilyen – írja a g7.24.hu.

Ehhez képest azonban a fiatal felnőtt lányok 18,7 százaléka volt egyszerre távol a munkaerőpiactól és az iskolapadtól is tavaly, aminek eredményeként a két nem aránya közötti különbség nálunk a legnagyobb az egész EU-ban.

Mindkét nemet együtt véve 14,1 százalék az – angol rövidítés alapján – NEET fiatalok aránya Magyarországon.
A nemek közötti különbség valószínűleg azzal magyarázható, hogy a legnagyobb munkaerőhiánnyal azok a kifejezetten munkaintenzív, ipari ágazatok küzdenek, amelyek előszeretettel alkalmaznak fiatal férfiakat akár képzetlenül is. Emellett a Fidesz-kormány által beindított, jelenleg több mint 50 ezer hallgatóval futó duális képzés is inkább a fiúk képzéséhez, foglalkoztatottságához járul hozzá, hiszen ezekben is jellemzően fiús, ipari szakmákat oktatnak.

A se nem dolgozó, se nem tanuló fiúk és lányok aránya közötti különbséget bizonyos mértékben a gyermekvállalás is megmagyarázhatja, azonban a 18-24 éves népességre ez még kevésbé jellemző.

A legújabb, 2016-os adatok szerint a magyar anyák átlagéletkora első gyermekük születésekor 29,6 év, igaz, vannak regionális különbségek.

Az ország szegényebb régióiban gyakoribb, hogy fiatalabban szülnek a nők (Észak-Magyarországon 27,8 év az átlag), míg a központi régióban jóval később vállalnak gyereket (átlagosan 31 évesen).

Ugyanakkor a többi tagország adatai alapján egyáltalán nem törvényszerű, hogy a fiúk nagyobb arányban tanuljanak, illetve dolgozzanak, mint a lányok. A 28-ból 13 országban éppen fordított a helyzet. Így például Cipruson, Lettországban, Finnországban, Belgiumban, Ausztriában, Spanyolországban és Franciaországban is a lányok dolgoznak vagy ülnek iskolapadban nagyobb arányban

Forrás: g7.24.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!