Manapság, ha munkát szeretnének találni, már a 16-17 éves kamaszoknak is kell önéletrajzot készíteni. De 17 évesen még nincs túl sok tapasztalatod, amiről képet adhatnál, igaz? Egy önéletrajz általában két oldal tele készségekkel, teljesítményekkel, előző munkahelyekkel, meg ilyesmikkel. Mit írhatnál bele 17 évesen, ha még sosem dolgoztál? Segítünk – írja a kamaszpanasz.hu.

Mit írjon egy tini az önéletrajzába?

Tisztázzuk: a munkaadók nem fognak egy vagonnyi előző munkahelyre számítani egy 17 évestől. Mindössze valami jelzést szeretnének kapni arról, hogy egy lelkes, értelmes, az elvégzendő munkára alkalmas személyt fognak kapni, aki minél kevesebb gondot okoz.

Az önéletrajz esély arra, hogy olyan személyként reklámozd magad, akit más is szívesen alkalmazna. Sok tinédzser kissé vonakodik, amikor önreklámozásról van szó, de ezt kell tenned!

Az olyan kérdések, mint „Mihez értesz?” „Mit szeretsz csinálni?” „Hová szeretsz utazni?” valószínűleg kíváncsiskodásnak tűnhetnek, és a kérdező könnyen olyan válaszokat kaphat, mint „Semmihez.” „Nem t’om.” „Sehova.”.

Szóval mit mondhat egy tinédzser az önéletrajzában?
  • Mit szeretsz csinálni az iskolában? Nem, a helyes válasz nem az hogy „semmit”. Ha nincs kedvenc tárgyad, akkor általában azt a legkönnyebb élvezni, amiben jó vagy. Szóval melyik tantárgyban vagy a legjobb? Rajz, tesi? Nem gond. „Érdekelnek a művészetek.”  „Nagyon szeretek sportolni.” De ha épp a földrajzban vagy jó, hát mondd azt.
  • Milyen iskolai közösségnek vagy a tagja? Erre a válasz akár semmi is lehet. De voltál valaha valamilyen szakkörnek, klubnak a tagja? Voltál valamilyen bizottságban? Betöltöttél valamilyen tisztséget (pl. osztálytitkár)?
  • Milyen kirándulásokon vettél részt? Bécs, Tihany, Budapest, a helyi múzeum, a legközelebbi várrom? A legtöbb diák részt vesz valamilyen osztálykiránduláson iskolai évei alatt. Írd le őket.
  • Mit szeretsz iskolán kívül csinálni? Ne mondd, hogy semmit! Mit szólsz ezekhez: foci, számítógépes játékok, sorozatok, barátok. Ezek jó kiindulási pontok lehetnek. Írd őket így: helyi, iskolai focicsapat tag vagy, érdekelnek a számítógépek, szereted a televíziós drámákat, tagja vagy egy helyi ifjúsági klubnak. De mindig csak az igazat mondd; ha nem vagy tagja egy klubnak, ne mondd, hogy az vagy!
  • Hogyan képzeled el magad néhány év múlva? Mivel szeretnél foglalkozni? Van számodra álom munkakör? Esetleg családi példát követnél? Van példaképed? Írd le ezeket is!
A lényeg, hogy próbálj meg kiragadni olyan dolgokat a tapasztalataidból, amik érdekelhetnek egy potenciális munkaadót.

Való igaz, nem érdekli őket különösebben, hogy voltál-e már Tihanyban. Viszont szeretnék látni, hogy érdekesnek találtad-e, hogy mit élveztél, mit tanultál. Megtudhatják, olyan ember vagy-e, akinek hasznát vehetik.

Önéletrajzba írhatók készségek

Gondolj az átlagos képességeidre. Mindenkinek vannak.

Miért dicsérnek meg az emberek? Mit mondanak, miben vagy jó? Jól bánsz a számokkal? Tudsz rajzolni? Jó hallgatóság vagy? Gyorsan tanulsz? Jó a problémamegoldó képességed? Jól tudsz kommunikálni – akár írásban, akár szóban? Egyedül vagy csapatban dolgozol jobban?

Ambíciók, célok, jövőbeli álmok

Tinédzserként nincs nagy múltad, amiről beszélhetnél, de annál nagyobb jövő áll előtted.

Mik az ambícióid, mire törekszel? Miről álmodsz, mi lesz belőled? Mit szeretnél elérni? A munka, amire jelentkezel, segít majd elérni a céljaidat?

Elrendezés és tagolás

Az önéletrajzod elrendezése és pontossága fontos.

Kérj meg egy felnőttet – a szüleidet, a tanárodat – hogy olvassa át, hogy biztosan ne legyen benne hiba. Nincs kellemetlenebb, mint egy helyesírási hibákkal teli önéletrajz.

Ami a bekezdéseket illeti, próbáld ki ezt a tagolást:

  • Személyes információk
  • Tanulmányok (eddig és jövőbeli terv)
  • Készségek és teljesítmények
  • Hobbik és érdeklődési körök
  • Célok és ambíciók
  • Referenciák (felnőttektől, akik ismernek és kiállnak melletted)

Forrás: kamaszpanasz.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!