A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) nem a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett szakmai irányokkal vitatkozik, és bízik abban, hogy lesz konzultáció, de még a döntés előtt szükség van erre - mondta Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke a sajtótájékoztatón.

Mégsem úgy értik

Holecz Gábor egyébként vasárnap, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, elutasítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "buldózer-típusú" átalakítását. A tömörülés szerint át kell gondolni a megyei igazgatóságok összevonását, illetve a középfokú szervek teljes megszüntetését, és sérelmezik, hogy mind a beosztotti, mind a vezetői állomány a sajtóból értesül a különböző átszervezési koncepciókról. 

   A szakszervezeti vezető kifejtette, a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett irányokat támogatni tudják. A gazdasági szereplők szempontjából nyilvánvalóan elfogadhatatlan, hogy akármilyen okból féléves vagy éves vizsgálati időszakok vannak - mondta. 

  A középfokú szervek - a regionális igazgatóságok - megszüntetésével azonban szerinte űr keletkezik az ellenőrzési és az irányítási rendszerben, ezért ezt meg kell fontolni. Hozzátette, ez egyéb adóvizsgálati témákban korábban az volt a szaktárca álláspontja, hogy az adózás rendjéről szóló törvény meghozatalát előre hozzák, és annak függvényében fogják majd a NAV szervezetét átalakítani, de nem látott ilyen törvényjavaslatot a menetrendben. 

Felröppent hírek

Holecz Gábor szerint olyan hírek terjedtek el, hogy az alsó szintű szerveknél is összevonásokat tervez a kormány. A NAV személyi állományában bizonytalanság van a létszámcsökkentéssel kapcsolatos hírek miatt. Meg kell találni az optimális megoldást, hogy ez államtitkári vagy kétszintű szervezet lesz, ebből a szempontból mindegy, de nem szeretnének az utcán látni egyetlen NAV-dolgozót sem - mondta a szakszervezeti elnök.

Forrás: Privátbankár