„Egy kis faluban dolgozom, a neve Kiscsécs, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek között óvónőként. Az udvarunkon semmi játék nincs, csak beton és fű. Nagyon nehéz feladat megoldani eszközök nélkül, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és hasznosan teljen az idejük” – tette ki a közösségi oldalra a fenti sorokat egy kiscsécsi óvónő, azzal kiegészítve, hogy szépen kéri, aki tud, segítsen udvari játékokkal, plédekkel.

Kevés pénzből

A kiscsécsi óvoda tulajdonképpen a Kesznyéteni Óvoda kihelyezett csoportja. A vezető óvónőt nem értük el, de az elszomorító helyzetről megkérdeztük Kesznyéten polgármesterét, Kecső Imrét, hiszen az óvoda az önkormányzat fenntartásában van. Mint mondta, a játékok hiányának az az oka, hogy kevés pénzből kell gazdálkodniuk.

A keretük szinte csak arra elég, hogy az óvodát üzemeltessék, és az ott dolgozók bérét kifizessék.

Játékokra körülbelül 10 ezer forint jut évente, de ez a 110 gyereknek igencsak szűkös keret. Tavaly új bútorokat kapott a kiscsécsi csoport, így játékokra már nem futotta. A karácsony is úgy telik az óvodákban, hogy minden csoportnak van fenyőfája, de az alá csak kisebb ajándékokat tudnak tenni az óvónők. Udvari játékokra azonban nincs keret. A kesznyéteni óvoda udvarán van néhány játék (hinta, mászóka, mérleghinta), de újakat a szigorú előírások és az áruk miatt szinte lehetetlen beszerezni.

A szülőktől sem várhatnak segítséget, hiszen a gyerekek több mint 90 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű.

A polgármester megjegyezte: az elmúlt hétvégén érkezett az óvodába játékadomány a Zsófi-ReményVár Egyesülettől. Hangsúlyozta: ezt a cikket bármelyik kistelepülésről írhatnánk, hiszen szinte mindegyik nehéz anyagi helyzetben van.

A szülőktől kérték

De mi a helyzet a nagyvárosban? Miskolcon Makár Barnabásnétól érdeklődtünk, aki a Pedagógusok Szakszervezet óvodai tagozatának elnöke. Kérdésünkre úgy reagált: a megyeszékhelyen sincsenek jobb helyzetben az önkormányzati óvodák.

– Évtizedek óta, évről évre csökken az önkormányzati óvodákban a szakmai és dologi kiadásra felhasználható összeg. Az utóbbiból lehetne például játékokat vásárolni. A költségvetési egyeztetéseken minden alkalommal felvetem a problémát, de eddig nem történt változás. Ebben az évben ugyan több lett az óvodák költségvetése, de hiába kérdeztem, hogy ez a dologi kiadások növekedését jelenti-e, nem kaptam választ. Az intézmények úgy oldják meg a problémát, hogy alapítványi pénzből vagy a szülők segítségével vásárolnak játékokat, vagy éppen rajzlapot

– jelezte az érdekvédő.

Makár Barnabásné szerint az óvodák költségvetése nagyban függ attól, ki a fenntartója, ha önkormányzati, milyen anyagi helyzetben van az illető önkormányzat, és a polgármester mennyire elkötelezett a kicsiket nevelő intézmények iránt. Az is előfordul, hogy ahol például a polgármester felesége az óvodavezető, jobban jut pénz az intézménynek is.

A boon.hu kéri az olvasókat, hogy akinek van otthon felesleges udvari játéka (bicikli, roller, labda, karika, ugrálójáték, homokozóeszközök), vigye be szerkesztőségünkbe június 15-éig, mi pedig eljuttatjuk a kiscsécsi és kesznyéteni óvodának.

Forrás: boon.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!