Örök nyugalomra helyezték Nagy Lajos c. tű. századost, aki halála előtt búcsúlevelében írt a munkahelyi problémáiról, és üzent a kollégáinak.

Polgári szertartartás szerint június 1-jén helyezték örök nyugalomra a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság műszaki biztonsági tisztjét. Nagy Lajos c. tű. százados a tűzoltólaktanyában önként vetett véget életének.

A temetésen a katasztrófavédelem hivatalosan nem képviseltette magát, a megyei igazgató el se jött, a veszprémi tűzoltóparancsnok is csak civilben jelent meg. Persze ott volt sok jelenleg szolgáló hivatásos tűzoltó, de csak mint magánemberek.

A ravatalozónál elhangzott beszéd után a gyászolók kimentek a sírhoz, ahol búcsúzásképp szirénaszó is felharsant. A polgári szónok után Garabics Tibor ny. tű. ezredes, egykori veszprémi tűzoltóparancsnok elmondta, hogy rettenetesen felháborító, és ő szégyenli magát azért, hogy Lajos temetésén a katasztrófavédelem hivatalosan nem képviseltette magát. Kijelentette,

ha már a szervezet nem vesz méltó búcsút az elhunyttól, akkor megteszik ezt a nyugállományban lévő tűzoltók.

Az egykori parancsnok felszólalása után Sümegi Imre ny. tű. százados, volt szolgálatparancsnokot mondott búcsúbeszédet, majd ismét Garabics Tibor lépett elő, és egyrészt arról beszélt, mélységesen szégyellje magát az, aki a Blikknek azt az álinformációt adta, hogy Lajos öngyilkosságához anyagi problémák vezettek. Az egykori parancsnok kijelentette, hogy Lajosnak sosem volt hitele, mindent akkor vett csak meg, amikor már összegyűjtötte rá a pénzt. Garabics Tibor beszédében egyértelműen arra célzott, hogy a dezinformáció a vezetés részéről jöhetett, hogy ne kerüljön nyilvánosság elé, valójában munkahelyi okok vannak az öngyilkosság mögött.

Garabics Tibor ezt követően elővett egy bekeretezett szöveget, ami az ő idejében a parancsnoki iroda ajtaja felett volt, és az elöljáró kötelezettségeiről szólt.

Az egykori parancsnok végül felkérte a mostani és volt kollégákat, hogy aki úgy gondolja, az egy szál fehér szegfűvel búcsúzzon el a Lajostól. Ezután körülbelül fél órán keresztül kígyózott a sor a sírhoz.

UPDATE: 

Bárdos Judit a tűzoltó öngyilkosságáról: a vezetőség hibája!

Az esettel kapcsolatban Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerkesztőségünk megkeresésére portálunknak kifejtette: véleménye szerint a vezetőség hibája, hogy a tiszt eldobta az életét.

Mint mondta, a műszaki biztonsági tiszti beosztást általában egy ember tölti be, de az elképesztően nagy munkahelyi nyomás és felelősség miatt csak kevesen vállalják. Van, ahol két éve nincs betöltve ez a pozíció, mert nem találnak rá embert. Sokszor előfordul, hogy valaki elvállalja, belekóstol és továbbáll: ezért a fizetésért aránytalanul nagy ez a terhelés.

Ebben a beosztásban mind az emberek életéért, mind az eszközök, szerek épségéért egyetlen tiszt felel. Az elnök szerint

a parancsnok felelőssége, hogy észrevegye, ha a beosztott összeroppan a teher alatt – ebben az esetben ez a figyelem sajnos nem történt meg.

Nagyon szomorú, hogy a vezetés nem ismeri el a saját felelősségét. El kellett volna vállalni, hogy sajnos kevés az ember, nem tudták megoldani a túlterhelt tiszt helyettesítését.

Abszurd, hogy valakinek hétvégén kell behoznia azt a lemaradást, amire hétköznap, a munkaidejében nem volt ideje, ereje.

Olyan sem fordult elő még sosem, hogy egy ilyen esetben legalább civil ruhában ne képviseltette volna magát a vezetés a temetésen. A tiszt kollégái és a nyugdíjas tűzoltók ott voltak, de a vezetéstől senki nem jelent meg.

Bárdos Judit elmondta azt is, hogy szerinte amióta átalakították a szervezetet,

a rendőrök robotoknak képzelik magukat a munkahelyükön: bemennek, elvégzik a feladatokat, de nem figyelnek egymásra. Hazamennek és leteszik a benti dolgokat.

Sajnos a tűzoltóság is ide jutott, pedig ők mindig nagyon összetartóak voltak. Már itt is

felbomlott a közösségi szellem, s ez is a vezetőség hibája.

Ugyanakkor az is lehet, hogy azért nem szólt a kollégáinak a tiszt, mert félt, hogy őket is felelősségre vonják majd az elmaradt feladatok miatt.

Egy embernek soha nem lenne szabad a munkája miatt eldobnia az életét

– tette hozzá az elnök.

Búcsúlevél a számítógépen

Nagy Lajos halála előtt két búcsúlevelet írt, az egyiket a katasztrófavédelem vezetésének. A munkahelyi számítógépének monitorán ez volt olvasható:

„Tisztelt Munkáltatóm!!!!

A munkám során olyan helyzetbe kerültem a cégnél, hogy egész egyszerűen nem látok más kiutat, mint az öngyilkosságot.
Akkora terhelést kaptam a cégnél, hogy nem bírtam megbirkozni vele. Olyan szintű elmaradásom van a munkámban, hogy azt már semmiképpen nem tudom helyrehozni.
Ezekért az elmaradásokért ÉN VAGYOK A FELELŐS, senki más.

Akkora hibákat vétettem, amelyekért másképpen nem tudom vállalni a felelősséget.

Nem tudom, hogy mennyire igazságos az, hogy ebben a beosztásban azoknak is ugyanannyi határidejük van egy munka elvégzésére, akiknek csak 2 szerük van és 30-35 emberük, mint nekem, akinek 15 szere és 90 embere van. Sokszor egész egyszerűen nem tudtam, hogy minek álljak neki, mert mire végigmentem a folyosón, vagy átértem a raktárból az irodába, már 2 vagy 3 újabb feladatot kaptam. Egyszerre, egy időben 2-3 helyen kellett volna lennem. Ez meg ugye nem lehetséges, tehát valamit csak el kellett hagyni.

Ha meg olyan dolgokat hagyok el, mint amilyeneket sikerült, akkor meg felelősségre vonnak, hogy miért nem végeztem el ezeket. Az meg senkit nem érdekel, hogy nem volt rá időm és energiám még azzal is foglalkozni. Ebben az új rendszerben egy bizonyos beosztású emberre, emberekre akkor mennyiségű munkát sóznak rá, hogy úgy érzi, hogy őneki be kell érni reggel fél nyolcra, és hazamehet valamikor este 6-kor, 7-kor. Vagy ha nyugodtan akar dolgozni, akkor bemegy hétvégén, és akkor meg tudja csinálni nyugodtan. Gyakorlatilag tavaly szeptember eleje óta minden munkanap dolgoztam, szabadság nélkül. A decemberi 9 napot nem számolom szabadságnak, mert akkor ebből a 9 napból 6 napot bent voltam dolgozni. Meg lehet nézni a 2017-es kulcsnyilvántartó könyvben, mikor vettem fel a kulcsdobozomat, az a valódi, nem a munkaidő nyilvántartás.

[...]

A fiúkhoz lenne még egypár szavam.

Próbáljatok meg TŰZOLTÓNAK maradni, de ne pufogjatok már annyit. Ha valamit meg kell csinálni a laktanyában, akkor magatoknak csináljátok. Ez régen is működött, most miért nem tudjátok ezt csinálni???

[…]
Mindent köszönök fiúk! Jó volt veletek. Kár hogy így alakult.

Nagy Lajos"

Forrás: Lánglovagok.hu

Kedves Olvasóink, BM-dolgozók!
Mit gondoltok a témáról? Szívesen várjuk véleményeiteket, tapasztalataitokat ITT!

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!