Magyarország jó eséllyel indul, hogy a robotika térnyerése után is megállja a helyét a világban, mert az ország jó matematikai alapképzéséről ismert - mondta Shamus Rae a KPMG diszruptív technológiákért felelős partnere a Brain Bar konferencián. A szakértő szerint ugyanakkor a világ többi országához hasonlóan Magyarországnak is szembe kell néznie a digitalizáció és a robotika kihívásaival, amihez mindenek előtt az oktatás reformjára, és nyitott közszolgáltatásokra van szükség – írja a Portfólió.

Shamus Rae a digitalizáció kihívásai között említette azt, hogy megszűnik a ma ismert munkakörök jelentős része:

Minden olyan munkakör, amiben az elvégzett tevékenység jól leírható, és alapvetően szabályokra épül automatizálható, ha nem 2025-re, akkor 2040-re. A ma ismert mesterséges intelligencia nagyjából az 1 éves gyermek agyi kapacitásait éri el, de 2045-re várhatóan arról beszélünk majd, hogy milyen emberi jogokat kapjanak meg a robotok is

- mondta a KPMG szakértője.

Márpedig a robotok nagy előnye az emberekkel szemben, hogy nem tévednek, és akármennyi ideig fenn tudják tartani a figyelmüket, ez pedig az élet minden területén olyan versenyelőnyt jelent a munkáltatók szemében, amivel nem lehet vetekedni.

Magyarországnak a világ többi országához hasonlóan fel kell készülnie ezekre a kihívásokra, aminek legfontosabb záloga a képzés átalakítása. Az oktatás ma a világon mindenütt a megszerzett és elraktározott ismeretek megszerzésére irányul, holott a jövőben a legfontosabb tudás a problémamegoldás és a fantázia lesz.

A szakértő úgy látja, a másik terület, ahol minden országnak előre kell lépnie, az a közszolgáltatások nyitottá tétele. A szakértő példaként az adatgazdálkodást említettre, szerinte a kormányoknak a lehető legtöbb rendelkezésükre álló adatot meg kell osztaniuk, és elő kell mozdítaniuk, hogy ugyanezt tegyék az állami vállaltok és a vállalkozások is.

Forrás: Portfólió


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ