A tandíjuk felét kifizethetik az államnak azok a hallgatók, akik a képzési idejük másfélszerese alatt nem szerzik meg a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsgát. Az első érintett évfolyam határideje idén nyáron jár le, az állam több százezer forintot követelhet a nyelvvizsga nélküli végzettektől – olvasható a szoljon.hu.

– A Szolnoki Főiskolán az alapképzéses hallgatóink számára még nem telt el a 7+3,5, vagyis 11 félév, így ők nem érintettek – tudtuk meg Dr. Kóródi Mártától, a Szolnoki Főiskola Oktatási és Tudományos Rektorhelyettesétől. – Viszont a felsőfokú szakképzésben (szakmenedzser, szakügyintéző) résztvevők 4+2, vagyis 6 féléve letelt, így, akik nem szerezték meg a végzettséget, ők megkapták az értesítéseket az Oktatási Hivataltól a visszafizetésről az elmúlt hetekben – tájékoztatott Dr. Kóródi Márta.

A nyelvvizsgahiány már régóta gond a magyar felsőoktatásban. A Szolnoki Főiskolán idén 176 fő tett záróvizsgát, ebből csak 70 hallgató vehette át az oklevelet. A többiek, nyelvvizsga hiányában záróvizsga-igazolást kaptak.

– Általában elmondható, hogy a sikeres nyelvvizsga arány és az átadandó diplomák aránya még mindig nagyon rossz – árulta el Dr. Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora. – Ötven százalék körül mozog azon hallgatói létszám, aki diplomát vehet át. Ehhez azért két dolgot hozzáfűznék. A közgazdász képzési területen két nagyon kemény nyelvi igényű szakunk van. A nemzetközi gazdálkodás és a turizmus-vendéglátás, melyekhez két középfokú, szakmailag bővített nyelvvizsgát kell tenni a hallgatóknak. A másik pedig, hogy érdekes szituációk alakulnak ki. Akinek át lehet, átadjuk a diplomát, majd 10-15% -os az aránya azoknak, akiknek három hét múlva ugyancsak át tudjuk adni a keménykötésű diplomát. Ők azok, akik kicsit kicsúsznak az időből. Sőt vannak, akik évek múltán jönnek be és veszik át a diplomát. Így elmondható, hogy a diplomakiadás a Szolnoki Főiskolán folyamatos. A hallgatók nem felejtik el, nem mondanak le róla. Ami érthető is, hisz a közigazgatásban, közalkalmazotti státuszban akár 50-60 ezer forintos kezdőfizetés különbség is lehet – tudtuk meg

A jogszabály előírása egyértelmű, a képzési követelménynek eleget kell tegyen az a fiatal, aki államilag finanszírozott képzésben vesz részt, hiszen arra vállalkozott, hogy a képzést elvégzi és a szükséges oklevelet meg fogja szerezni. Aki ezt nem teljesíti, az kvázi szerződésszegést követ el, mert nem hajtotta végre az állami elvárást.

– A Szolnoki Főiskola esetében ez érdekesen alakul, hisz a 2012. évet követően, amikortól az állami finanszírozás visszaszorult, akkor a közgazdászképzések esetében jelentős csökkenés volt meg az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók esetében – folytatta Dr. Túróczi Imre. Az agrár-műszaki szakokon növekedett a felvett hallgatók száma, ők azok, akiket ez a fajta kötelezettség inkább terhel.

Mi lehet az oka annak, hogy nem tudják időben megszerezni a diplomához szükséges nyelvvizsgát a fiatalok? – kérdeztük.

– Egyrészt mindenki azt mondja, hogy a nyelvoktatás nem a felsőoktatás feladata – szögezte le a rektor. – Valóban nem. Ez már addigra, mire ide kerül az ember, ki kellene, hogy alakuljon. A felsőoktatásnak pedig szaknyelveket kellene oktatnia, valamint szinten tartani a már meglévő tudást. Másrészt a fiatalok szeretik halogatni a nyelvvizsgával kapcsolatos teendőket, így kicsúsznak az időből. Azt gondolom, egyértelműen az elodázáson buknak el. De hamarosan erre nem lesz esély, hisz nemsokára életbe lép az a szabály, miszerint csak nyelvvizsgával lehet felvételizni a felsőoktatási intézménybe – nyilatkozta dr. Túróczi Imre.

Forrás: szoljon.hu