A jövő évi költségvetési tervezésről a miniszterelnök azt mondta a Kossuth rádió 180 perc című műsorában: csökken a munkanélküliség, a költségvetési hiány és az államadósság, emelkednek viszont a bérek, nő a foglalkoztatás és a gazdaság teljesítménye is.

A részletekről hozzátette: 2019-ben 2 százalékponttal csökkennek a munkabéreket terhelő adók, továbbá nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, így

két gyermek után már havi 40 ezer forint adókedvezményt vehet majd igénybe egy család.

Emellett a jövőre várható 4 százalék fölötti gazdasági növekedés lehetővé teszi a nyugdíjemelésen kívüli nyugdíjprémiumot is - emelte ki.
Arról is beszélt, hogy bölcsőde- és óvodaépítési programot folytatnak majd,

egyre több ugyanis az olyan nő, aki nem pusztán gazdasági kényszerből, hanem személyes ambíció okán is szeretne dolgozni, és őket ilyen intézmények működtetésével lehet segíteni.

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy a kormány családpolitikai akciótervet fog meghirdetni, amelyet megelőz majd egy nemzeti konzultáció a gyermekvállalásról és a gyermeknevelésről. „Nem akarjuk a férfiakat sem kizárni ebből”, de alapvetően a nők véleményére lesznek kíváncsiak - tette hozzá.
A demográfia kérdése arról szól, mennyi gyermeket szülnek a magyar asszonyok,

„mennyit nevelünk fel közösen”,

lesz-e magyar jövő, és mit kell tenni a népesedési hanyatlás megváltoztatásáért. Célul tűzte, hogy 2030-ig Magyarország képes legyen fenntartani saját magát, vagyis legalább annyi gyermek szülessen, mint amennyien eltávoznak.

Azzal kapcsolatban, hogy 2030-ig szóló tervezést tart helyesnek, kifejtette: bár a választóktól kapott mandátum 2022-ig tart, de egy 2030-ig szóló nagyobb tervbe kell beleilleszteni a következő négy év munkáját.

„Ezt persze sokan úgy értelmezték, hogy 2030-ig szeretnék miniszterelnök maradni, ami nem egy rossz ötlet, csak az a helyzet, hogy Magyarországon demokrácia van és négyévente választások”

- fogalmazott.

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!