Előnyös a munkáltatónak is, a nyugdíjasnak is, ha egy szövetkezeten keresztül dolgozik. A Paksi Áramlás Köz­érdekű Nyugdíjas Szövetkezetnek ennek ellenére eddig három embert sikerült munkához juttatni. Az eredménytelenség hátterében – mint mondják – jogszabályi kötöttségek állnak – írja a teol.hu.

Hegesztőként kezdte pályafutását 1977-ben a Paksi Atomerőműben Homonnai Zoltán. 2005-ben nyugdíjba ment, volt vállalkozása, most pedig a nyugdíjas szövetkezeten keresztül foglalkoztatja az ISOSZER Kft. hegesztő felelősként. Szerinte ez sokkal egyszerűbb, például nem kell könyvelő. – Hála istennek bírok dolgozni és szeretek is – hangsúlyozza. Azt mondja, nincs elég szakember, szükség van a nyugdíjasokra, hozzá is ragaszkodnak. – Nem vesszük el a helyet a fiataloktól és a tapasztalatokat is át kell adni – fogalmaz.

Homonnai Zoltán egyike annak a három személynek, akik a Paksi Áramlás Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet tagjaként nyugdíj mellett dolgoznak. A szövetkezet alapítói sokkal jobb eredményre számítottak, hiszen – ahogy Pataki János ügyvezető elnök mondja – a munkáltató zsebében marad egy havi munkabér, a nyugdíjas pedig húsz százalékkal több pénzt vihet haza.

A probléma az igazgatóság elnöke szerint a jogszabályokban van. A kórházak, iskolák, önkormányzatok csak közalkalmazottakat foglalkoztatnak, ezért nem tudnak velük szerződni, mondja Tóth György. Nem jártak sikerrel a Paks II-nél sem, mert szükség lenne egy telephely biztonsági dokumentumra, amihez viszont két lezárt pénzügyi évet kell igazolni. A szövetkezet viszont tavaly alakult, októberben jegyezték be. – Kell, hogy erre valamilyen megoldást találjon a kormány, mert különben nem sok értelme lesz a nyugdíjas szövetkezeti munkának – szögezi le Tóth György.

A szövetkezet közgyűlésén a tagság meghallgatta a vezetőség beszámolóját. Az eddig eltelt időszak a szervezetépítéssel, a jövő megalapozásához szükséges tárgyalásokkal, a jogszabályok tanulmányozásával telt. Kialakították a szervezet informatikai rendszerét, ahol bárki regisztrálhat, aki munkát akar vállalni. Ha talál munkaadót, aki nem munkavállalóként, hanem ebben a formában szeretné foglalkoztatni, a szövetkezet szerződést köt vele és kiközvetíti a leendő munkatársat.

– Nagy reménnyel indultunk, mert tudjuk, hogy Pakson, alapvetően a Paks II beruházás miatt, igen nagy igény lenne olyan munkaerőre, akinek megvan a megfelelő tapasztalata a nukleáris szakterületen. Ezek a nyugdíjasok alkalmasak arra, hogy még dolgozzanak, mert fizikailag jó állapotban vannak, megvan a megfelelő képzettségük és gyakorlatuk is – sorolja az érveket Tóth György. Pataki János hozzáteszi, a kis és középvállalkozások felé nyitnak, akik, ha rajtuk keresztül alkalmaznak öregségi nyugdíjast, évente meg tudnak spórolni egy havi munkabért, miközben a dolgozó húsz százalékkal több pénzt tud hazavinni. Keresik a régi „szakikat” is, akik már vállalkozni nem akarnak, viszont a szövetkezet jóvoltából számlaképessé válnak és tudnak vállalni munkát.

Forrás: teol.hu