A visegrádi országok szakszervezeti konföderációinak vezetői 2018. május 10-11-én Budapesten tartják soros találkozójukat. A résztvevők áttekintik országaik gazdasági, szociális és foglalkoztatási helyzetét, különös tekintettel a munkaerőpiaci, bér- és jövedelmi kérdésekre. A résztvevők szerint konkrét lépésekre van szükség a munkaerő megtartása, valamint a jelentős bérkülönbségek felszámolása érdekében.

A tanácskozáson szóba kerül a szociális jogok európai pillére, amelynek megvalósítási érdekében a szakszervezetek érdemi intézkedéseket várnak a kormányoktól és az európai intézményektől. A munkavállalói érdekképviseletek szerint fontos lehet az egységes minimálbér bevezetése, ami azt jelentené, hogy az egyes tagállamokban az ottani átlagjövedelemhez képest határozzák meg a főállásban foglalkoztatottak számára kifizethető legkisebb bér összegét.

A tanácskozással kapcsolatban további információval szolgál Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, az esemény házigazdája (telefonszám: +36 30 639 5483).

A tanácskozás helyszíne:

Vegyészek Háza 4. emeleti tanácsterem

1068 Budapest, Benczúr utca 45.

Időpont:

Május 10.

14.00     A Szociális Jogok Európai Pillére / 20 alapelv a megvalósítási fázisban

                  Előadók:            Liina Carr, az Európai Szakszervezeti Szövetség szövetségi titkára

    Takács Szabolcs államtitkár, Miniszterelnökség 

                                              Az Európai Bizottság budapesti képviselete

                                              Vita

16.15     Legfontosabb szociális, gazdasági, politikai kihívások a V4 országokban – a résztvevő szervezetek rövid ismertetői, kérdések, válaszok 

19.00     Vacsora

      

Május 11.

09.00     Bérkonvergencia – európai platform. Vita az Európai Szakszervezeti Szövetség      bérkonvergencia-kezdeményezéséről – a V4-ek közös álláspontja. 

                  Előadók:          Palócz Éva, Kopint-Tárki

                                            Liina Carr, az Európai Szakszervezeti Szövetség szövetségi titkára

 

10.45     Soron következő kongresszusok – információk, lehetséges közös V4-fellépés

                                          Európai Szakszervezeti Szövetség kongresszusa (2019. május) 

                                          Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség kongresszusa (2018. december) 

 

12.00     Összegzés, nyilatkozat aláírása

 

A rendezvény a sajtó számára a pénteki 10.45-ös napirendi pont kivételével nyilvános.

 

Háttérinformáció

2018 május 10-11-én Budapesten kerül sor a visegrádi országok szakszervezeti konföderációi vezetőinek soron következő találkozójára. A V4-ek szakszervezeti találkozósorozata több mint másfél évtizedre tekint vissza. Célja, hogy a rendszeres információ- és véleménycsere mellett közös álláspontok elfogadásának is teret adjon. Ezen alkalommal a tanácskozás napirendjében kiemelt helyen szerepelnek a régió országainak bérpolitikai kérdései – mind a négy országban elsődleges szakszervezeti cél a bérek emelése, a keleti és nyugati tagállamok között bérszakadék felszámolása. Ezzel egy időben az Európai Szakszervezeti Szövetség uniós szinten béremelést célzó kampányt folytat és előkészítés alatt van a bérkonvergenciát célzó, a szakszervezetek, kormányok, munkáltatók és nemzetközi vállalatok együttműködésére épülő kezdeményezés. Ugyancsak kiemelt kérdés a szociális jogok európai pillérének megvalósítása, az aláírást követő nemzeti intézkedések és az uniós szintű lépések áttekintése, ezekhez a szakszervezeti vélemények megfogalmazása. A fenti kérdésekről a tanácskozáson közös nyilatkozatot terveznek elfogadni.