Számos kedvezménytől elesnek azok a települések, ahol jól működik a közmunkaprogram és sok embert foglalkoztatnak - írta az Észak-Magyarország kedden.

Több község azzal szembesült, hogy kiesett a halmozottan hátrányos települések közül, mert ilyen "kedvezményezett" település csak az lehet, ahol jelentős a munkanélküliek száma - olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapban.

Az újság arról számol be, hogy a néhány hónapig munkaviszonyban álló közfoglalkoztatottakat a jogszabály ugyanolyan munkavállalónak tekinti, mint azokat, akik a versenyszférában találtak maguknak munkát, annak ellenére, hogy a munkaügyi központ sem tartja "valódi" munkavállalóknak a közfoglalkoztatottakat, álláskeresőknek tekinti őket, akik rövidebb-hosszabb ideig szüneteltetik a regisztrációt.

Az Észak-Magyarország írása szerint bár a települési önkormányzatok munkát adnak az embereknek, ám mégis "büntetést" kapnak, mert ha a település emiatt nem számít halmozottan hátrányosnak, akkor kevesebb a támogatás a gyermekvédelmi kedvezményhez, a gyermekétkeztetéshez, az uniós és állami pályázatok önrésze pedig ezentúl számukra nem 10-15 százalék lesz, hanem 50 százalék.

Forrás: eszak.hu