A kormány lakásmobilitást támogató intézkedéseinek célja, hogy rövid és középtávon kielégítse a lakosság igényeit, a vállalkozások számára pedig biztosítsa a szükséges munkaerőt – mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén pénteken, Budapesten.

Az NGTT 2018. évi első plenáris ülésén az államtitkár megemlítette, hogy a magyar a GDP bővülése az elmúlt néhány évben meghaladta az uniós átlagot, alacsony a munkanélküliségi ráta, a bérek érezhetően nőttek, élénkült az építőipar és a lakáspiac. Ugyanakkor a gazdaság további fejlődésének egyik akadályának nevezte a képzett munkaerő hiányát. Eltérő a munkanélküliségi ráta az ország nyugati és keleti részében, ezért vagy a munkahelyeket kell odavinni, ahol van munkaerő, vagy fordítva, segíteni kell, hogy a munkaerő eljuthasson a szükséges területekre – mondta.

Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár

Kedvezményekkel segítik a mobilitást

Emlékeztetett rá, hogy a lakásépítés dinamikusan bővült, 2016-ban az építőipar teljesítményének 15 százalékát adta, 2017-ben majdnem 25 százalékát. Az ágazat 2500 milliárd forintos teljesítményének egynegyede a lakásépítéshez kapcsolódik; a lakásépítések száma 2016 és 2017 között csaknem a duplájára emelkedett.

Kifejtette: a kormányzat több területen támogatja a lakásmobilitást: például az otthonteremtési programmal, ezen belül csok bevezetésével és az újlakás-építések áfájának 5 százalékra csökkentésével. Utóbbival kapcsolatban jelezte: érkeztek javaslatok arra, hogy a kormány tartsa fenn a kedvezményes kulcsot.

A kormány bevezette a munkásszállás kialakításához nyújtható támogatást, amire ötmilliárd forintot különített el, emellett a vállalatok kezdeményt kapnak a munkásszállások és a bérlakások építéséhez, adójukból leírhatják az ezzel kapcsolatos költségeket – sorolta.

Lepsényi István a lakásmobilitást fokozó intézkedések közé sorolta a munkáltató által adómentesen nyújtható lakáscélú támogatásokat, a munkavállaló által a járási hivatalnál kérelmezhető lakhatási támogatást és az egyidejű lakásbérlet és kiadás esetén adható szja-kedvezményt is.

Stabilak a nyugdíjak

Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke azt mondta, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer működik, relatíve jól teljesít, a nyugdíjas, időkori szegénység jóval alacsonyabb, mint Európában. Hozzátette: a nyugdíjak reálértéke nő, az utóbbi években stabil.

Az államkincstár elnöke felhívta a figyelmet a kihívásokra is, köztük a demográfiai mutatókra. Kiemelte: egész Európában súlyos probléma a népességfogyás, Magyarországon 2012 óta a kormányzat politikájának köszönhetően nő a termékenység, de még „van hova fejlődni ezen a téren”. Felvetette: választ kell adni arra a kérdésre, hogy gyereknevelést a nyugdíjrendszeren belül hogyan lehetne elismerni.