Repülőjegyet, fix munkát, lakhatási és munkába járási támogatást ígér a kormány azoknak az Angliában élő fiataloknak, akik hazajönnének. A csábítás azonban úgy tűnik nem elég nagy: bár már több mint ezren regisztáltak a Gyere haza, fiatal! program honlapján, közülük százan sem vették fel a kapcsolatot a hazai munkáltatókkal – írja a sonline.hu.

   Czomba Sándor államtitkár szerint a honvágy mellett a lakhatás és a munka is fontos tényező. A fiatalok többsége azonban a döntés során első helyre sorolja a jövedelem nagyságát. Nehéz az angliai, a német vagy osztrák bérekkel versenyezni.
A májusban indult program 100 millió forintos keretösszegben gondolkodik és a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozta meg. Itt ugyanis a munkavállalók átlagéletkora 33 év, többségük magas végzettséggel rendelkezik. A keretösszegből hozzávetőlegesen 50 fiatalnak ad lehetőséget a hazatérésre. Nehezen térnek haza külföldről a fiatalok, a legtöbben a fizetések nagy különbsége miatt nem mernek váltani.

   Egy jól kavalifikált szakember ugyanis a magyar fizetések sokszorosát kaphatja Nagy-Britanniában, Ausztriában vagy Németországban. Többen már ennél is messzebb: Svájcban, Ausztráliában vagy Új-Zélandon keresnek boldogulást. Somogyból hivatalosan félezer magyar dolgozik külföldön, a fekete- és idénymunkásokkal együtt azonban ennek többszöröséről is szó lehet. A májusban indult Gyere haza, fiatal! programra már több mint ezren regisztráltak azonban csak kicsit több mint ötvenen vették fel a kapcsolatot a munkáltatókkal. Az első bátor jelentkező még június közepén költözött haza két évnyi londoni munka után: Sie Gábor a székesfehérvári Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. telephelyén kapott munkát.

A lapunk által korábban megkérdezett fiatalok többsége e program ellenére sem szeretne hazajönni. Az anyagi és szakmai megbecsültségre, a négyszeres bérre, a szülők anyagi támogatására, megélhetésre és egzisztenciára, valamint a „stresszementes hétköznapokra" hivatkoztak. És nincsenek egyedül.

   – A családdal együtt költöztünk ki és mivel van egy három éves kislányom, ezért most ő a legfontosabb – állítja a 32 éves siófoki Horváth Rita, aki Bécs mellett dolgozik egy luxusszállodában. – Összehasonlíthatatlanul jobbak a bérek, 13. és 14. havi kiegészítést is kapunk, biztonságos a szociális háló, kiszámítható az életünk.
– A legalacsonyabb bérűek közé tartozom, mégis az otthoninál jóval magasabb a fizetésem – meséli a huszonéves Kinga, aki Észak-Somogyból egy walesi pizzériáig jutott. – Igen, honvágyam van és jó lenne hazamenni, de így nem kell gondolkodnom azon, hogy ha a boltban megveszek magamnak valamit, akkor kitart-e a pénzem a hónap végéig.

  Persze pozitív példák is akadnak. A programban eddig 51 olyan vállalattal kötöttek együttműködési megállapodást, amely vállalta, hogy munkahelyet biztosít a hazatérők számára. Köztük van a Nestlé, a Lufthansa, a Suzuki, az IT Services Hungary, az Alcoa-Köfém, a Grundfos, a Videoton és a Denso.
– Mindig is tudtam, hogy a külföld ideiglenes és csak egy fontos állomás az életemben, éppen ezért mind a magánéletben, mind a munkában tudatosan ápoltam a meglévő kapcsolataimat és nem égettem fel magam mögött a hidakat. A tapasztalat által több lettem, sokat tanultam, amit aztán a kis országomban, hazai pályán akartam kamatoztatni – nyilatkozta Zsemberi Adél a gyerehazafiatal.hu-n, aki mintegy 5 és fél éven át Anglia deli részén dolgozott, de most hazatért és a Mars multinacionális nagyvállalatnál helyezkedett el. – Egy olyan pozícióban kaptam bizalmat a bizonyításra, amire mindig is vágytam, és ami rengeteg tanulási lehetőséget tartogat számomra.

   A hazatérésen elgondolkodó külföldön dolgoz magyarok nagy része a vendéglátás, az ügyvitel és a gazdálkodás területeken dolgozik. Információink szerint a Gyere haza, fiatal! programban kicsit több mint 800 álláslehetőség közül választhatnak az érdeklődők. Része egy hazai vállalkozás elindításának segítése is.

Forrás: sonline.hu