Dél-Koreában mintegy 200 ezer új munkahelyet hoznak létre fiataloknak 2017-ig a kormány és a nagy iparszövetségek hétfőn bejelentett megállapodása szerint, hogy elkerüljék a tömeges munkanélküliség kialakulását a korosztályban – írja a Figyelő.

Az intézkedésre a dél-koreai pénzügyminisztérium közlése szerint azért van szükség, mert jövőre 60 évre emelkedik a kötelező nyugdíjkorhatár az ázsiai országban, és ezzel együtt az elkövetkező években meredeken megnő a 20-as éveikbe, azaz munkavállalási korba lépő fiatalok száma is.

  Dél-Koreában eddig nem volt törvényileg előírt nyugdíjkorhatár, 2014-ben 58 évesen vonultak nyugdíjba a nagyvállalatok alkalmazottai a kollektív szerződések alapján.

  „Félő, hogy a kötelező nyugdíjkorhatár bevezetése súlyos problémákat fog okozni a fiatalok munkaerő-piacra lépésében a következő három-négy év során" - közölte a pénzügyminisztérium.

 A tervek szerint a kormányzat 40 ezer, a nagyvállalatok 160 ezer, többségében fiatal munkavállaló számára biztosít elhelyezkedési lehetőséget 2017-ig.

 A szűkülő munkavállalási lehetőségek oka, hogy a nagyobb gyártó cégek az olcsóbb munkaerővel rendelkező szomszédos országokba helyezték üzemeiket, míg a dél-koreai szolgáltatószektor nem fejlődik elég gyorsan ahhoz, hogy felszívja a munkaerő-piacra lépő fiatalokat.

  A 15-29 évesek munkanélküliségi rátája 10,1 százalékon állt az idei első fél évben, ami az 1997-98-as ázsiai pénzügyi válság óta a legmagasabb érték. Tavaly éves átlagban 9 százalék volt a fiatalok munkanélküliségi aránya a mintegy 50 millió lakosú országban.

Forrás: Figyelő