Az Óbudai Egyetem együttműködési keret-megállapodást kötött a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrummal február 27-én Szolnokon. A tanárképzést éppúgy érinti a megállapodás, mint a középiskolások pályaorientációját, tehetséggondozását, valamint a kulturális, és szabadidős tevékenységét. Az együttműködés a szolnoki diákok későbbi munkavállalási lehetőségeit segíti elő, hozzájárulva a régió munkaerő-piaci igényeinek megfelelő munkaerő képzéséhez.

Az Óbudai Egyetem és a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum hosszútávú együttműködésének célja, hogy résztvevői elősegítsék és támogassák az Alaptörvényben is biztosított, a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatás lehetőségét, támogassák az oktatási, kulturális és kutatási feladatok közös megvalósulását

Az együttműködéshez a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum hat műszaki tagintézményével kapcsolódik (Baross Gábor Gépipari, Közlekedési Szakgimnáziuma és Szakközépiskola, Jendrassik György Gépipari Szakgimnázium, Klapka György Szakgimnázium és Szakközépiskola, Pálfy-Vízügyi Szakgimnázium, Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola, Rózsa Imre Középiskola és Kollégium).

Az Óbudai Egyetem küldetésének és társadalmi felelősségvállalásának megfelelően kiemelt figyelmet fordít a jövő nemzedékének képzésére és felkészítésére, melynek megvalósítása érdekében mentorálást, tehetséggondozási tevékenységet biztosít a Műszaki Szakképzési Centrumhoz tartozó tagintézmények diákjainak. Az egyetem vállalja, hogy képzési területének megfelelően a műszaki-, informatikai-, gazdasági-, természettudományos- és pedagógusképzés terén szakmai ismeretekkel segíti a szolnoki tagintézmények tanárait és tanulóit, külön figyelmet fordítva az Iskolákban oktatott reál tárgyakra épülő képzési területekre.

A felsőoktatási intézmény kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a műszaki középiskolásokat pályaorientációs tanácsadással segítse, valamint a továbbtanulásra felkészítő előadásokra, nyílt napokra invitálja őket. Az egyetem bevonja a tanulókat ismeretterjesztő programjaiba, a meghirdetett tanulmányi versenyeibe, invitálja őket a szakmai és tudományos rendezvényeire, kiállításaira. Az Óbudai Egyetem ezáltal lehetőséget nyújt a középfokú intézmények tanulóinak a tudományos életbe való bekapcsolódásra, tehetségük fejlesztésére, kibontakoztatására.

A megállapodás szereplői egyöntetűen fontosnak tartják, hogy a jövő generációjának olyan lehetőségeket biztosítsanak, amelyek a diákok későbbi munkavállalási lehetőségeit elősegítik mind a képzési, mind a piaci-gazdasági szempontok érvényesülésével.

Az együttműködés hozzájárul a térség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez is a régió igényeinek megfelelő munkaerő képzésével.

A megállapodás nagy hangsúlyt helyez a pedagógiai munka támogatására is. A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum egyrészt lehetőséget biztosít az egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ (TMPK) tanárképző programjaiban részt vevő mérnöktanárok számára a szakmai gyakorlatuk megszerzésére. Másrészt, a TMPK részt vesz a tagintézmények tanárainak szakmai módszertani továbbképzésében.

Az intézmények a fentieken túl vállalják, hogy helyszínt biztosítanak vándorkiállítások, tanulói kiállítások bemutatására, továbbá a diákok bekapcsolódhatnak az egyetem nyújtotta közösségi szolgálat lehetőségeibe.

A keret-megállapodást Szolnokon ünnepélyesen írta alá Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora, és Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója. A rektor kiemelte, fontos a felsőoktatási intézmény helyi jelenléte, amely támogatja a régió fiataljait a továbbtanulásban. A főigazgató, a megállapodást úgy értékelte, hogy ezzel több ezer középiskolás előtt nyíltak meg új lehetőségek, megismerkedhetnek az egyetemmel közvetlen közelről.

Az együttműködés megkötését követően „Bemutatkozik az Óbudai Egyetem” címmel Dr. Gáti József általános rektorhelyettes ismertette az egyetem történetét, képzési programját, az egyetem nyújtotta szolgáltatásokat, a tehetséggondozási formákat, illetve a hallgatói innováció eredményeit.

Szabó István, Szolnok alpolgármestere záró szavaiban rámutatott arra, hogy az együttműködés a helyi fiatalok számára egzisztencia és karrierépítési lehetőséget jelent. (OP)