Keresetet nyújtott be Cser Ágnes, a Szociális- és Egészségügyi Ágazatnál Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) országos elnöke Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője ellen, amiért “hétpróbás gazembernek” nevezte őt az ATV tegnap esti műsorában – olvasható a Mércén.

A Párbeszéd egészségüggyel foglalkozó szakpolitikusa és az MSZP-Párbeszéd Budapest 4. számú egyéni választókerület képviselőjelöltje ma Facebook oldalán úgy fogalmazott:

Cser Ágnes, a magát szakszervezeti vezetőnek hívó élősködő beperelt, amiért azt mondtam a kamu egészségügyi “bértárgyalásai” után, hogy egy hétpróbás gazember! Csak, hogy nehogy elsikkadjon: Cser Ágnes egy hétpróbás gazember!

Szabó Tímea még január 24-én a Hírt TV Egyenesen című műsorában fejtette ki ilyenformán a véleményét, annak kapcsán hogy az Cser Ágnes akkor kifejtette visszautasítja, hogy a Független Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete (FESZ) egyeztetésbe kezdett a kormánnyal, és közölte, bértárgyalásokat folytatni egyedül neki és az EDDSZ-nek van joga.

Erre válaszul Szabó úgy fogalmazott:

Cser Ágnes nem szakszervezeti vezető, hanem egy hétpróbás gazember, aki Balog Zoltánnal és a kormánnyal karöltve 8 éve alázza az egészségügyi- és egészségügyben dolgozókat.

Az ellenzéki képviselő ehhez azt is hozzátette elfogadhatatlannak tartja hogy, míg labdarúgásra és “határon túli egyházakra éves szinten 200 milliárd forint jut, addig az egészségügyi bérrendezésre csupán 19 milliárd.

Szabó úgy látja, a Cser Ágnes vezette EDDSZ nem kévpiseli az egészségügyi dolgozók érdekeit, és szerinte ez az oka annak, hogy az elmúlt években 6-7 további szakszervezet is alakult az ágazatban.

Körülbelül egy héttel ezelőtt az EDDSZ és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezet (MÖSZ) több hasonló dolgozói érdekvédelmi szervezettel együtt bejelentette, aláírták az Emberi
Erőforrások Minisztériuma képviselőivel azt a megállapodást, amelynek értelmében az egészségügyi szakdolgozók előrehozott bértábla emelésének 8%-os mértéke már 2018 január bérüknél hozzáadásra kerül az eredeti, 2018 novemberi dátum helyett.

Cser Ágnes szervezete szerint ez a lehető legnagyobb eredmény amit adott helyzetben el tudtak érni, és teljes sikernek könyvelte el a február 14-én aláírt megegyezést.

A béremelésként hirdetett intézkedéssel azonban más szakszervezetek szerint súlyos problémák merültek fel, nem vonatkozott az ugyanis a szakdolgozói bérminimumnál (180,000 forintnál) kevesebbet keresőkre, és lényegében csupán a bruttó bér emelésének minősülhet.

Mint ahogy az tegnap a 24.hu által közzétett ápolók és más szakdolgozók által közzétett banki SMS-ekből is kiderült, a 8%-os “bérrendezés” egyeseknek 2 forint és 490 forint közötti összegeket jelentett.

Soós Adrianna, a FESZ vezetője ezért tegnap be is jelentette, sztrájkbizottságot készítenek elő, és amennyiben a valódi bérrendezésben nem tudnak a szaktárcával megegyezni, tüntetnek is, március 24-én.

Forrás: Mérce