Ma szinte kizárólag a fennálló hatalom érdekeinek megfelelően működnek a közmédiumok, így a nemzeti hírügynökség is, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma ezért úgy gondolja, hogy a bizalmi válsággal küzdő ellenzéki pártok helyett az érdekképviseletek feladata lehet egy új Magyarország képének megformálása – írja a Népszabadság.

A magyar pártrendszer válsága, különösen az ellenzéki pártok bizalmi katasztrófája oda vezetett, hogy a médiatartalmakat és a társadalmi vitára érdemesnek tartott kérdéseket gyakran manipulatív módon határozzák meg – állítja a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). Úgy látják, ma szinte kizárólag a fennálló hatalom érdekeinek megfelelően működnek a közmédiumok, így a nemzeti hírügynökség is. Ugyanakkor tapasztalataik szerint az érdekvédelem és a társadalmi párbeszéd témavilága szinte teljesen kiveszett az országos és a helyi nyilvánosságból.

A SZEF úgy véli, a közoktatás évtizedek óta nem közvetíti a tájékozódáshoz és a döntéseket megelőző társadalmi részvételhez szükséges valós ismereteket, s a felnövekvő generációkban nem alakítja ki azokat a képességeket, amelyekre szükség lenne a felelős választáshoz, az öntudatos munkavállalói magatartáshoz és a pénzügyileg is tudatos fogyasztói fellépéshez.

Ezért a legutóbbi kongresszuson hozott döntés alapján hamarosan SZEF-akadémiát indítanak, amelynek célja egyebek mellett, hogy bemutassák: a konföderációhoz tartozó szakszervezeteknek van világlátása, van értékrendszere, és tudják azt is, mit rontottak el mi, s mi romlott Magyarországon. Elemezni és tudatosítani kívánják tehát hogy melyek a magyar társadalom meghatározó sorskérdései.

Állam és társadalom címen hirdették meg az első rendezvényüket októberre, amelyen Sárközy Tamás professzortól és Pálné Kovács Ilona akadémikustól várnak egyebek mellett választ arra, mi történt az alkotmányos alapintézményekkel, hogyan alakult át az államigazgatás rendszere és az önkormányzatok szerepe, s miként változtak a munkavállalók egyéni és kollektív jogai.

Később a közszolgáltatások lesznek napirenden, és azt vizsgálják, hogyan befolyásolják az igazgatási, a hatósági, a humán, a kulturális és a kommunális rendszerek a nemzet életminőségét és versenyképességét. A tervezett hét rendezvényen szó esik majd az egészségügyről, illetve a nyugdíjrendszerről is. Ez utóbbi kapcsán tették fel a kérdést: a járulékfizetők tényleg hoppon maradt, reményt vesztett és nyomorba tartó milliók?

Lehetséges nemzeti konszenzus az oktatáspolitika céljait és az intézményrendszer működését illetően? – erre is keresik majd a választ. Meg arra, rehabilitálható- e a népművelés és szemétre dobott teljes intézményrendszere.

Utoljára jövő ősszel a SZEF a szakszervezeti mozgalom helyzetével kíván foglalkozni. Például azzal, hogyan hat az eltorzult pártrendszer az érdekképviseletek tevékenységére, és azok megfogalmazhatnak-e a társadalom egészére kiterjedő programot, vagyis: lehet-e víziójuk a magyar jövőről.

Forrás: Népszabadság