A fizikálisan és mentálisan egészséges emberek jobban teljesítenek a munkahelyen is, éppen ezért a vezetőknek fontos biztosítaniuk munkatársaik mozgásának lehetőségét. Hiszen aki óránként 5-10 percet tölt mozgással, az friss oxigénhez juttatja az agyát, ezáltal nem 30, hanem 50-70 százalékos teljesítményt fog tudni nyújtani – mondták a Rádió Orientnek Hónig Péter és Markó István szakértők.

Mit értenek a fiatalok karrier alatt?

Egy a 15-25 éves korosztály körében elvégzett felmérés szerint a fiúknál a karrier leginkább magas fizetéssel, még a lányoknál egy nyugodt, kiegyensúlyozott élettel jár. Érdekes, hogy a karrierhez szerintük leginkább megfelelő kapcsolatok és eltökéltség kell, majd ezt követi a biztos családi háttér, a szerencse és csak utolsó sorban a személyes kvalitások. Hónig Péter szerint éppen ezért ennek az a veszélye, hogy a szakmaiságra ez a korosztály már jóval kevesebb figyelmet fog szentelni. „Pedig ha valaki magas szinten jól teljesíti a munkáját, az hosszú távon meghozza az eredményt” – tette hozzá.

Milyen célokat kell megfogalmazni?

A szakértő szerint a cél legyen érthetően és egyértelműen megfogalmazva, legyen mérhető és mások számára is legyen vonzó, hiszen partnerek nélkül nem számíthatunk előre lépésre. A célt egyébként lehet módosítani, csak meg kell találni ennek az okát és a mértékét. Emellett nagyon fontos, hogy saját céljainkat ne mások kárára fogalmazzuk meg, hiszen ezáltal csak ellenségeket szerzünk magunknak. Éppen ezért olyan célokat kell kitűzni, amelyek értéket hoznak létre mások számára. „Az egyén mérhető eredményeinek ugyanis mindössze 15 százaléka írható a technikai tudás számlájára, még 85 százaléka az emberi érintkezés technikája miatt következik be” – hívta fel a figyelmet Hónig Péter.

Ép testben…

A mai világban nemcsak a vezetők, de valamennyi munkatárs leterhelt, éppen ezért folyamatos stresszben éli az életét. Márpedig ez betegségek sorozatát hozhatja magával – mutatott rá Markó István. Kiemelte: amikor a test energiaszintje alacsony, azt fizikai mozgással kell erősíteni, amely friss oxigénnel látja el a szervezetet. Vállalati vezetői szinten az alábbi 5 fő fizikai képesség fejlesztésre kell odafigyelni: állóképesség, gyorsaság, erő, hajlékonyság és rugalmasság, valamint koordinációs képesség

…ép lélek

„A fizikai állapot erősítése a mentális képességek erősítésével jár együtt” – tette hozzá. Éppen ezért a jó vezető felismeri ennek szükségességét és biztosítja kollégái számára is az óránkénti 5-10 perces mozgás lehetőségét. „Ezáltal munkájuk nem 30, hanem 50-70 százalékos lesz, s aki ezt felismeri, az sokkal hasznosabb munkatársakat fog kapni.” Emellett a mentális edzés is legalább ilyen fontos. Az agy jobb félteke felelős az érzelmi funkciókért és ezáltal alkalmas a stressz kezelésére is. Éppen ezért pozitív gondolatokkal kell ellátni magunkat.

Az ember egészsége fizikai, érzelmi, társadalmi, morális és spirituális részekből áll, ha ezek mind a pozitív tartományban vannak, akkor beszélgetünk egészséges emberről. Ehhez 70 százalékban a fizikai, 30 százalékban a mentális jóllét járul hozzá.

Jól kell tudni gazdálkodni

A célok eléréséhez az energiával és az idővel is jól kell tudni gazdálkodni. Ehhez elengedhetetlen az önazonosság, az adott szituációkra történő felkészülés, valamint a kollégákkal és a partnerekkel való harmonikus kapcsolat kialakítása.

Forrás: OrientPress