Hátrányos helyzetű roma fiatalokat akar felkarolni egy Somogyból kiinduló kezdeményezés, amely a vagyonvédelem területén helyezné el a munkanélkülieket – írja a sonline.hu.

Az ötletgazda Boór Gyula, aki 15 éven át hivatásos rendőr volt a fonyódi kapitányságon, azóta pedig biztonsági őröket tanít szakoktatóként.
– Akkor fogalmazódott meg bennem ez a gondolat, amikor a kutasi fiatalokból álló csoportomban tíz főből nyolcan kiváló eredménnyel végeztek. Minél több roma fiatalt meg kell szólítanunk, és felkarolni őket. Sokan vannak, akik a tanfolyamot nem tudnák fizetni, nekik ingyenes képzést biztosítunk, pályázati lehetőségeken és munkaügyi központokon keresztül. Ha rátermettek, alkalmazni fogják őket, mert komoly vagyonvédelmi cégek álltak mögénk.

   Hasonlóan támogatják a tervet somogyi országgyűlési képviselők és az Országos Cigány Önkormányzat vezetői is – mondta Boór Gyula, akik elsőként Lengyeltóti, Kaposvár és Csurgó környékén bontakoztatná ki a mozgalmát, később pedig országos szintre bővítené.
Már most óriási az érdeklődés, a bemutatkozó előadásra a lengyeltóti művelődési házba hatvanan jöttek el.

Nagyon sok a munkanélküli ugyanis a romák között, akik csak nyolc osztályt végeztek, és nincs lehetőségük továbbtanulni. Boór Gyula Kaposvár környéki cigánytelepekre is ellátogatott, és azt tapasztalta, hogy 17-20 éves fiatalok otthon ülnek, pénzük nincs és kilátástalannak érzik a jövőjüket. Számukra nevelő jellegűek lehetnek az ilyen képzések, mert a bűncselekmények elkövetése helyett a munka világa felé vezethetik az ifjakat. Az Alfa Kapos Képzőközpont szakmai vezetője jövő héten Látrányban és Nagyberkiben is eladást tart, várja a helyi cigány kisebbségi önkormányzatok vezetőinek jelentkezését. 

Forrás: sonline.hu