Hogyan tudja a munkáltató a munkavállaló által kötött kockázati biztosítás díját adómentesen téríteni a béren kívüli juttatások, azaz köznapi nevén a cafetéria rendszer keretében?

Az Szja. tv. 1. számú mellékletének 6.3. pontja értelmében adómentesnek minősül a kockázati biztosítás más személy által – ugyanazon díjat fizető személy által ugyanazon biztosítottra tekintettel – havonta a minimálbér harminc százalékát meg nem haladóan fizetett díjra (2018-ban havonta 41 400 Ft/fő mértékig) – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A munkáltató, a munkavállalók által kötött kockázati biztosítás díjának átvállalását csak díjfizetőként teheti meg adómentesen. A biztosító társaságok gyakorlata e témában eltérő, vagy a biztosítási szerződés módosítása keretében válik a munkáltató díjfizetővé, vagy egy, a biztosítóval kötött külön megállapodás alapján.

Ha a munkáltató a munkavállalóknak térítené meg a megfizetett biztosítási díjat a biztosítási kötvény, vagy a befizetésről szóló bizonylat alapján a munkavállalóknak az Szja. tv. 4. § (2) bekezdésének c) pontja és az Szja. tv. 2. § (6) bekezdése alapján munkaviszonyból származó jövedelme keletkezne.

Forrás: Piac és Profit