Hogyan tudja a munkáltató a munkavállaló által kötött kockázati biztosítás díját adómentesen téríteni a béren kívüli juttatások, azaz köznapi nevén a cafetéria rendszer keretében?

Az Szja. tv. 1. számú mellékletének 6.3. pontja értelmében adómentesnek minősül a kockázati biztosítás más személy által – ugyanazon díjat fizető személy által ugyanazon biztosítottra tekintettel – havonta a minimálbér harminc százalékát meg nem haladóan fizetett díjra (2018-ban havonta 41 400 Ft/fő mértékig) – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A munkáltató, a munkavállalók által kötött kockázati biztosítás díjának átvállalását csak díjfizetőként teheti meg adómentesen. A biztosító társaságok gyakorlata e témában eltérő, vagy a biztosítási szerződés módosítása keretében válik a munkáltató díjfizetővé, vagy egy, a biztosítóval kötött külön megállapodás alapján.

Ha a munkáltató a munkavállalóknak térítené meg a megfizetett biztosítási díjat a biztosítási kötvény, vagy a befizetésről szóló bizonylat alapján a munkavállalóknak az Szja. tv. 4. § (2) bekezdésének c) pontja és az Szja. tv. 2. § (6) bekezdése alapján munkaviszonyból származó jövedelme keletkezne.

Forrás: Piac és Profit


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ