Akik a gyerekük miatt kevesebb munkaórában dolgoznak, sok esetben hosszú időre megragadnak egy szinten, és ez a fizetésükön is meglátszik. Az apákat azonban nem érinti ez a probléma – írja a Dívány.

Egy brit kutatás szerint a gyereknevelés miatt ideiglenes vagy részmunkaidős állásokat is bevállaló anyák esetében a legnagyobb a keresetbeli különbség a nemek között. A friss felmérés szerint mire a gyerekük 20 éves lesz, az anyák nagyjából harmadannyival keresnek kevesebbet, mint a hasonló végzettségű apák.

Évtizedekig ugyanazt az órabért kapják

A Guardian szerint mindez annak tudható be, hogy a részmunkaidős állások esetében nem igazán jellemzők a fizetésemelések, a gyerekes nők ugyanakkor gyakran ilyen állásokkal próbálják elérni, hogy rugalmasabb legyen az életük és több idejük jusson a gyerekeikre.

A nemek közti fizetési szakadék eltűnése amúgy lelassulni látszik a briteknél, bár a 9.1 százalékos különbség még mindig rekordnak számít, a 90-es években ugyanis még 30 százalékos volt a különbség a férfiak és a nők keresete között. A legújabb felmérés szerint egyébként az anyák által kihagyott idő a különbségek 10, míg az előnytelen órabérekkel járó részmunkaidőzés a különbségek 25 százalékáért felelős.

A férfiakat nem érinti

Mivel a munkának és a gyereknevelésnek ez a fajta előnytelen összefonódása továbbra is csak a nőket érinti, a részmunkaidőben foglalkoztatott férfiak arányán nem változtat a kutatás szerint, ha apává válnak. A nők ezzel szemben gyakran olyannyira beleragadnak a dologba, hogy sokszor még a gyerek felnőtté válásának pillanatában is csak részmunkaidős munkájuk van.

Forrás: divany.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ