Az állami vállalatoknál végrehajtott bérintézkedések egyik legjelentősebb célja az volt, hogy az állami cégek munkaerőpiaci versenystátuszát erősítse - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornának.

A tárcához tartozó állami vállalatok a tavaly tavasszal megkötött hároméves bérmegállapodás alapján januártól átlagosan 10-12 százalékos béremelést kapnak, az emelés idén több mint 107 ezer munkavállalót érint.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára

2017-2019-ben átlagosan 30 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre a nagyobbrészt közszolgáltatásokat ellátó állami vállalatoknál. A kormány erre a célra mintegy 110 milliárd forintos keretet hagyott jóvá, ebből 2017-re 40 milliárd forintot, erre az évre pedig 46 milliárdot.

Az államtitkár elmondta: az egész gazdaság jelentős munkaerőhiánnyal küzd, a béremelések célja a legfrekventáltabb helyeken a munkaerő megtartása, illetve létszámának növelése volt.

Jelezte, a béremelések a több mint 107 ezer családnak a mindennapi életében is jelentős változást hoznak. A béremelések eredménye már látszik, a hiányszakmákban tapasztalható markáns elvándorlás érezhetően lassult – tette hozzá.


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ