A közmunka katasztrófája az, hogy légvárakra épül – állítja egy somogyi mezőgazdasági vállalkozó a sonline.hu-n, aki arra panaszkodik: nem kap munkást, akit felfogadhatna, mert a falvakban mindenki közmunkásnak akar állni, ott azonban inkább kerülik a munkát, és sok esetben nem tudják értelmesen foglalkoztatni őket.

– Eljutottunk odáig, hogy nincs ember arra, hogy egy téglát odébb tegyen. A falusiak nem akarnak dolgozni, az 50 ezer forintos közmunkási bér elég nekik. Akik meg akarnak, azok odébb állnak: nemrég felmondott egy brigád, inkább elmennek Franciaországba gyümölcsöt szedni, mert ott jobban megfizetik őket – panaszolta Kovács Károly.

A mezőgazdasági vállalkozó állítja: nyolc éve küzd egy helyi útért, ami járhatatlan lett, mert egy vízmosás elérte, és az a veszély fenyeget, hogy egy villanyoszlopot is ki fog dönteni. –  Felajánlottam, kifizetem a gépi munkák költségeit, rendelkezésükre bocsátom a munkagépeket, hogy rendbe tegyék az utat, de ez sem kellett az önkormányzatnak. Nem hatékony a munka: mire a közmunkások hónapok alatt elérték az út déli részét, az északin visszanőttek a bokrok – mondta.
   Felvette, egy augusztusi önkormányzati ülésen a falu polgármestere arról beszélt: ha szociális szövetkezetet alapítanának, az csak kezdetben jelentene egy kis állami segítséget, ám ha kidobnák őket a szabad piacra, a „ jelenlegi felállással „ nem állnák meg a helyüket. A település 41 közmunkásából mintegy hat-nyolcat tart arra érdemesnek, hogy tovább foglalkoztassák. 

   Fűzfás Balázs polgármester szerint egy félórás értékelésből kiragadták a szavait.
– A közmunkával egyetértek, hiszen nincs más lehetőség ezeknek az embereknek a foglalkoztatására. Az is fontos, hogy nagy a szerepe a nevelésben, és ebben csak kitartó munkával lehet eredményt elérni. Még a téesz időkből maradt a szemlélet: aki lop, az ügyes, aki ellóg a munkából, az élelmes. Sok szerszám tűnt el, mert ha azt mondom, hogy bánjatok vele úgy, mint a sajátotok lenne, másképp értik. Ezen kellene változtatni. Sok közmunka alibi, én csikkszedegető brigádot nem akartam csinálni. Nálunk mezőgazdasági munkát kaptak a közmunkások, juhot, disznót, lovat tartunk. Kilencven hektáron legeltetnek és kaszálnak, 11 hektáron szemes takarmányt termesztenek az állatoknak. A birka gyapját feldolgozzuk, nemezelünk, a közmunkások mellényt kapnak belőle. A fákat nemesítjük, bogyókat és gyümölcsöt szednek, amiből lekvárt lehet készíteni – mondta a polgármester. 

   A kérdéses útszakaszra több pénzt és energiát fordítottak, mint korábban senki, tette hozzá. Kővel borították be korábban, de egy felhőszakadás tönkretette. A lakókat azonban kényelmesnek tartja, mert az ő kötelességük lett volna, hogy az eltömődött lefolyókat kitisztítsák. Közmunkásokat csak két kilométerről tudna oda küldeni. Pályázati pénztől remélik, hogy megoldhatják a problémát. Arra is van lehetőség az új törvény szerint, hogy egy helyi vállalkozó idénymunkára igénybe vegyen egy közmunkást, ha a bérét és a közterheit kifizeti, a településen éltek is ezzel. 

 Megtorpant a közmunkaprogram?

   A kormány 2015-ben mindennél több pénzt, 270 milliárd forintot akar elkölteni közmunkára, közben beütött a menekültválság, és mintha a közmunka már nem lenne annyira fontos, írta a privatbankar.hu. A kormány tervei szerint az idén havonta átlagosan 213 ezren dolgoznának közmunkásként, ami 30 ezer fővel több lehetne, mint tavaly volt. A nyárra 260 ezer közmunkást terveztek, ez 82 ezer fővel lett volna több, mint egy évvel ezelőtt, ezzel látványosan javult volna a foglalkoztatási statisztika – ez áll a Policy Angenda elemzésében.

   Ezzel szemben a valóság az, hogy a KSH adatai szerint az év első hét hónapjában 182,4 ezer fő volt a havi átlaglétszám, amely 2014. január–július időszakához képest csupán négyezerrel több. Ha a nyár első két hónapját nézzük, akkor 200 ezer fő dolgozott a tervezett 260 ezerrel szemben. A tervezettnél kevesebb közmunkás elvileg kedvező lehet a költségvetésnek. Az is felmerült, hogy a közmunka mindenáron erőltetése egy idő után a piaci foglalkoztatás gátjává válhat. Ennek egyik jele, hogy egyre kevesebb embert találnak idénymunkára a mezőgazdaságban.

Forrás: sonline.hu