Az adatspecialista lesz a következő évek legkeresettebb szakmája, de a cégeknek óriási szüksége lesz marketingmenedzserre, és informatikusra is. Szakápolókból és még néhány egészségügyi szakmából szintén hiány várható – írja a HVG.

A következő esztendőkben a legkeresettebb szakma az adatspecialista lesz. Az adatgyűjtésre alkalmas eszközök elárasztották a mindennapokat, és az adatokba zárt információ lett a vállalkozások legnagyobb tőkéje – ezt nevezik Big Data robbanásnak. Ám ezeket megfelelően és főleg biztonságosan kell tárolni, ezért különleges tudással rendelkező specialisták szükségesek arra, hogy a hasznos információkat igény szerint ki tudják nyerni. A hitelkártyák adatai alapján elemzett vásárlási szokásoknak megfelelően például majdhogynem személyre szabott reklám- és marketingkampányokkal bombázhatók a fogyasztók.

A vállalatoknak tehát a versenyképességük múlhat azon, hogy tudnak-e alkalmazni megfelelő adatspecialistát. Azonban ez a szakma annyira új, hogy bár egyre több helyen képzik, szinte minden frissen végzettet azonnal felszippant a cégvilág – derül ki a Forbes cikkéből. Ebben azt a tíz szakmát mutatják be, amelyekben nagy a szakemberhiány, vagyis ahol a hiányzó helyeket a legnehezebben tudják a munkáltatók betöltetni.

Az egészségügyben és az informatikában a legnagyobb a szakemberhiány. Az adatspecialista mellett  az IT-n belül az informatikai biztonsági elemzőre van a legnagyobb igény, míg az egészségügyben a házi segítő-ápolóból, a szakképzett ápolóból, a gyógytornászból és az orvosi szolgáltatási menedzserekből van hiány.

Ezen kívül a listára még felkerült a villamosmérnök, illetve a marketing- és a műveleti menedzser is.

Forrás: HVG